Džaferović : Važna saradnja BiH i Turske na polju odbrane

Date:

Razgovor u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine s turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom još jednom je potvrdio da je Republika Turska istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i da turska vlada vrlo pomno i sa snažnim interesom prati zbivanja u Bosni i Hercegovini, izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za Anadolu Agency (AA).

– Turska beskompromisno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i državne institucije BiH. Kao članica Vijeća za implementaciju mira Turska daje izuzetan doprinos implementaciji Dejtonskog sporazuma i podržava postignute reformske rezultate u 26 godina implementacije Dejtona. Također, Turska podržava naš EU i NATO put. Jako je važno za BiH i za naše Oružane snage da nastavimo saradnju s Turskom u sektoru odbrane i namjenske industrije – kazao je Džaferović i dodao da su danas razgovarali o različitim aspektima saradnje Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Republike Turske.

Prema riječima Džaferovića, zahvaljujući liderstvu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Republika Turska vodi izuzetno mudru politiku u regionu, doprinoseći stabilnosti i ekonomskom razvoju.

– Zahvaljujući pristupu predsjednika Erdogana, Turska je stekla povjerenje svih u BiH, podržava sve dijelove BiH i sve narode i gradi dobre odnose, insistirajući na polju saradnje i zajedničkih interesa. Jako je važno za BiH da imamo takvu vrstu impulsa koji ima kohezivan i stabilizirajući efekat – kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik danas su primili ministra odbrane Republike Turske Hulusija Akara.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related