Džamija Al-Aqsa od nedjelje ponovo otvorena

Date:

Nakon dva mjeseca prinudnog zatvaranja zbog pandemije korona virusa, džamija Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto islama, ponovo će biti otvorena za vjernike od nedjelje, saopćio je islamski vakuf nadležan za džamiju.

Vakuf navodi u saopćenju da će od vjernika biti zatraženo da se povinuju izvjesnim pravilima zaštite zdravlja u svijetlu pandemije, među kojima su nošenje maski, unošenje sedžada i održavanje distance od dva metra, uz ostale mjere predostrožnosti.

Zatvaranje džamije Al-Aqsa spriječilo je stotine hiljada muslimana da obavljaju namaze u njoj tokom mjeseca ramazana, koji je završen u subotu.

Pripreme za otvaranje džamije Al-Aqsa pogledajte u videu koji je objavila Christine Rinawi, novinarka iz Jerusalema, prijateljica naše redakcije:

Palestinske vlasti u ponedjeljak su dopustile ponovno otvaranje svih džamija i crkvi, uključujući Crkvu Hristovog rođenja u Betlehemu, rodno mjesto Isusa Hrista, dok ublažavaju restriktivne mjere uvedene radi kontrole pandemije korona virusa, istovremeno tražeći od vjernika da poduzmu sve neophodne mjere predostrožnosti kako bi bio spriječen povratak zaraze.

Crkva Svetog groba u Starom gradu u Jerusalemu, mjesto raspeća Isusa Hrista, ponovo će otvoriti vrata u nedjelju nakon što je bila zatvorena dva mjeseca, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(Preporod.info/FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related