Džamija kao centar znanja: Akcija prikupljanja knjiga u džematu Bačićko Polje Stup

Krajem novembra ove godine džemat Bačićko Polje Stup, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, pokrenuo je akciju prikupljanja knjiga za biblioteku džamije “Omer ibn el-Hattab”.

Džemat predvođen imamom hafizom Abdussamed ef. Podojkom odlučio se na obogaćivanje fonda džematske biblioteke koja je do tog momenta brojala oko stotinu naslova različitog sadržaja. U obavijesti objavljenoj na zvaničnoj stranici ovog džemata upućen je poziv za uvakufljenje knjiga različitog sadržaja (religijska, stručna, književna djela, a posebno lektire i dr.)

– Želimo da iz naših džamija poteknu rijeke znanja, da naše džamije budu centri znanja, da prva objava zaživi u praktičnom smislu u svakom dijelu našeg društva – kaže se u pozivu.

Već do kraja mjeseca novembra akciji su se odazvale džematlije svih uzrasta, te drugi pojedinci i organizacije u Sarajevu, ali i izvan glavnog grada.

Naglašavajući osnovne postulate islama u pozivu za donaciju knjiga, te buduće planove, obogaćivanje bibliotečkog fonda nije krajnji cij aktivnosti Džemata.  

– Prva objava i mnogobrojni hadisi Poslanika, a.s., o vrijednostima znanja prvi su motiv. Motiv pronalazimo i u našoj historiji, kada znamo koliko su prethodne generacije brinule o tome da, onima koji to žele, olakšaju put do znanja. Danas je to nešto drugačije nego prije, no u tome i tražimo našu prednost, te zbog toga smo odlučili da proširimo našu biblioteku i džamijskoj učionici i divanhani damo novu dimenziju tako što ćemo omogućiti svima koji to žele i imaju potrebu da imaju skoro uvijek otvoren jedan kutak u kojem mogu uživati sa knjigom – kazao je ef. Podojak.

Proširenje bibliotečkog fonda nije zahtijevalo dodatni prostor. Dovoljna je bila ideja i spremnost da se ideja realizira kako bi se već postojeći prostor stavio u funkciju.

– Druženje sa knjigom odvijalo bi se u prelijepom ambijentu džamijske učionice i divanhane, i na taj način bismo vratili našim džamijama pravu funkciju, u punom smislu te riječi – naglašava hafiz Abdussamed.

Taj projekat obuhvata sve generacije, a posebna njegova vrijednost se očitava u brizi za mlade naraštaje.

– Cilj je da oživimo duh prve Objave, da posebno naši polaznici mekteba dožive to na jedan poseban način, te sutra, kada završe sa mektebom, da se uvijek vraćaju u džamiju, tragajući za znanjem, ali i dopunjavajući tu biblioteku – kaže on.

Prema njegovim riječima, zaključujemo da su rezultati dosadašnjeg toka akcije ohrabrujući. Prikupljeno je više od 250 novih naslova (islamske literatura, romani, poezija, knjige o filozofiji, historiji, pedagogiji, psihologiji i druga korisna literatura).

Plan nabavke lektira govori o budnoj pažnji prema školskim potrebama mekteblija.

– Tako će naši polaznici mekteba uvijek moći iz džamije posuditi knjige – kaže hafiz i dodaje da svemu tome dodatnu ozbiljnost daje i plan orgniziranja koji će olakšati rad i džematu i korisnicima usluga džamijske biblioteke.

Taj plan podrazumijeva uspostavljanje jedinstvene baze svih knjiga biblioteke, tako da se u svakom trenutku zna koliko ima knjiga na raspolaganju i koje su posuđene, kao i to da se uradi klasifikacija knjiga na policama.

– Također, kada nam to okolnosti budu dozvoljavale, planiramo da jedan dio dana, nekoliko dana u sedmici, biblioteka i čitaona budu otvorene za sve posjetioce, koji žele da čitaju i provedu vrijeme uz knjigu. Tu će nam od pomoći biti i divanhana džamije, gdje se uvijek može popiti kahva ili čaj – zaključuje hafiz Abdussamed ef. Podojak.

Motivisani idejama i planovima vrijednim truda i pažnje, te podrške koju su dobili dosadašnjim donacijama, džemat Bačićko Polje Stup nastavlja akciju prikupljanja knjiga. Svi koji se odluče učestvovati dodatne informacije mogu dobiti putem zvaničnih Facebook i Instagram profila ovoga džemata ili posjetom džamiji u bilo kojem vremenu predviđenom za džematski namaz.

(Hasan Hasić/Preporod.info)