Džamija u Ahmićima: Pokidano 30 tespiha s porukom o „muslimanima koji slijede pravi put“


U noći sa četvrtka na petak ( 25. na 26.5.2017) godine nepoznate osobe iz samo sebi znanih razloga i ubjeđenja, vođene instinktom varvarizma su u džamiji u Ahmićima u sklopu koje se nalazi spomen obilježje žrtvama zločina kojeg su počinile postrojbe HVO Vitez i spomen soba žrtvama, kao kultura pamćenja, pokidale oko 30 tespiha, te u spomen sobi ostavile ceduljice sa nekim uputama, kako se trebaju ponašati „muslimani koji slijede pravi put“. Udruženje građana „16. April“ Ahmići, ovim putem želi da poruči počiniocima ovog varvarskog čina,  da je biti vijernik jednako biti od koristi drugima,  da vijernik ne smije da nanosi štetu bilo kome,  da ne smije da uništava društveno,  kao ni privatno dobro drugih, 
da su džamije svete kuće i da se u njih treba skrušeno ulaziti, a ne u njima nered praviti. Kidati tespihe je neciviliziran čin i uvreda svakog vjernika, posebno u ovim mubarek danima u kojima s nestrpljenjem isčekujemo mjesec ramazan. Što se tiče poruka koje su ostavljene u spomen sobi žrtava zločina u Ahmićima i sugestijom da se slike ne smiju „vješati o svoje kuće“ te tako ljude odvoditi u zabludu, želimo poručiti „djela se cijene prema nijetu“, tako nas naša vjera uči, stoga nijet ove i svih drugih spomen soba je kultura pamćenja kao preduslov opstanka i ostanka na ovim prostorima, a nikako odvođenje u „zabludu“ kako nam poručuju ovi dušebrižnici. 

Nad ovim narodom je izvršeno 11 genocida u kontinuitetu, stoga nam je emanet da pamtimo i opominjemo i ova spomen soba je jedan vid borbe za interpretaciju istine kao i njegovanje kulture pamćenja. 


Ako po već vašem „vijerničkom ukusu“ nije odgovarao ambijent džamije, njezin enterijer i inventar koji se u njoj nalazi, imali ste puno pravo da izađete i sebi nađete „prigodno“ mjesto za obavljanje namaza, pa sve je ovo Allahova dž.š. zemlja i svako čisto mjesto je pogodno za sedždu. 
Ovim činom ste uvrijedili mještane Ahmića, zloupotrijebili ste gostoprimstvo koje se ogleda i u tome da smo džamiju ostavili otvorenom kako bi putnici namjernici imali gdje da se abdeste, te namaz obave. Uvrijedili ste žrtve i njihove preživjele. Slomili ste srca vjernika, rastužili sve nas u danu kad se pripremamo za prvu teraviju… 

Šta god činili nećete nam nikad uspjeti uzeti ono što smo kao emanet od svojih predaka naslijedili, a naš emanet je 6 imanskih , 5 islamskih šarta, koje čuvamo i koji čuvaju nas.