Džamija u Ljubljani duhovni dom muslimana (Video)

Date:

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je u novoizgrađenoj džamiji u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana održao hutbu i predvodio džuma namaz.

U izjavi za Media centar Islamske zajednice (IZ) reisu-l-ulema je istakao da će ova džamija okupljati muslimane iz cijelog svijeta i da je ona investicija za budućnost.

– Džamija je po svojoj formi uistinu prelijepa i ona je na neki način za Bošnjake džamija  21. stoljeća. Ona simbolizira našu modernost, naš pokušaj da iskoračimo, stoga želim kazati i zahvaliti se svima onima koji su učinili da ova džamija ugleda svjetlo dana, želim se zahvaliti muftiji Grabusu, efendijama, džematlijama i donatorima. Mi smo, hvala Bogu, nadomak otvaranja ove džamije, ovog našeg sna. Nadamo se da će Centar nastaviti svoj život neovisno od nas, da će kroz stoljeća biti mjesto okupljanja muslimana, a naravno i Bošnjaka, jer su oni najbrojnija muslimanska populacija u Sloveniji – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Muftija Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji dr. Nedžad ef. Grabus je kazao da je posjeta reisu-l-uleme i delegacije Islamske zajednice džamiji u Ljubljani veoma značajna, te da će džamija biti okrilje za muslimane.

– Naravno, nama je jako drago da smo u prilici ugostiti, ne samo reisu-l-ulemu, nego i delegaciju koja je sa njim došla. Džamija će u budućem vremenu biti otvorena za vjernike u Sloveniji, ali i posjetioce iz drugih dijelova svijeta. Džamija će ostim redovnih ibadeta imati i druge redovne programe i projekte, obrazovne sadržaje. Mi ćemo se truditi da ovo bude svijetla tačka muslimanske kulture u Sloveniji, a naravno i na Zapadu – poručio je muftija Grabus.

Kamen temeljac za izgradnju prve džamije u Ljubljani, uz koju je urađena i sva prateća infrastruktura, postavljen je 2013. godine.

Rešo Tigan, porijeklom iz Crne Gore,  nije krio svoje ushićenje.

– Pedeset godina smo čekali ovu džamiju. Bilo je fantastično dočekati prvu džumu. Ne mogu vam opisati kako se osjećam. Da ste u mojoj koži, mogli biste razumjeti. Kao da dođete kući. Kao da konačno imate kuću, govori on.

Mnogo Bošnjaka danas živi i radi u Sloveniji, a jedan od njih je Mesud Seferović projeklom iz Sanskog Mosta.

– U Sloveniju sam došao 1975. godine poslije osnovne škole. Ovdje sam mnogo lijepog postigao i doživio. Mnogo smo toga uradili za IZ u Sloveniji. Ovo  što se desilo skoro da ne mogu opisati. Na ovu džamiju smo čekali 51. godinu. Uvijek sam mislio da neću dočekati njeno otvaranje i da će je dočekati moja djeca i moji unuci. Presretan sam što sam ovo uspjeli uraditi  i što sami ja pomogao da se ovaj naš san ostvari. – kaže Seferović.

Jedan od članova Upravnog odbora (UO) Muslimanskog kulturnog centra je Suad Beganović, rodom iz Pećigrada u Cazinu.

– Trudim se da uvijek budem aktivan član IZ-a u Ljubljani. Nakon izgradnje Muslimanskog centra mi sada konačno znamo gdje pripadamo. To je isto kada čovjek nema svoju kuću, a mi sada imamo mjestom gdje uvijek možemo doći i gdje se uvijek možemo vratiti. Ovdje možemo uvijek doći, družiti se. To je jednostavno Centar za sve aktivnosti – ocijenio je Beganović.

Džumu namaz je klanjalo i mnogo mladih, među kojima je i Elvedin Seferović, koji je u Ljubljani  završio srednju školu i Ekonomski fakultet.

– Otvaranje Centra je jedan prelijep događaj. To smo čekali cijeli svoj život. Od pete, šeste godine roditelji su me slali u mejtef. Sve faze kroz koje je prolazila IZ u Ljubljani sam i ja prošao. Od Grabulićeve, Pržana, pa sam dočekao da i ovdje prošli petak klanjam džumu. Meni je to bilo kao da je Bajram. Drago mi je što je danas sa nama i reisu-l-ulema. Dolaziću ovdje da klanjam i ostale namaze i ako Bog da dovodiću i svoju djecu, da i oni odrastu uz ovu džamiju – poručio je Elvedin.

Hasan Lišić  je istakao da su se otvaranju ovog centra obradovali i nemuslimani.

– Mislim da mi u Ljubljani zaslužujemo da imamo mjesto gdje dostojanstveno možemo da dođemo i obavimo molitvu i misilim da ne smetamo nikome. U razgovoru sa mojim prijateljima i radnim kolegama prošli petak saznao sam da su i oni veseli i sretni, iako nisu muslimani. Mnogo njih me lično nazvalo da mi čestita otvaranje Centra i da me pita kako sam. Ja samo mogu reći da sam sretan, neizmjerno sretan. A nekoliko mojih poznanika, nemuslimana, je čak i novčano pomoglo izgradnju Centra – kaže Lišić.

Druga džuma u Muslimanskom kulturnom centru je pokazatelj da izgradnja ovog centra predstavlja prekretnicu za muslimane u Sloveniji i da će biti mjesto koje oni osjećaju svojim domom.

(Emira Musa/Amir Muminović/Mensur Aličković)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related