Džamije u Njemačkoj ponovo otvorene, klanjan sabah-namaz u džematu

Date:

U Njemačkoj su danas ponovo otvorene džamije u kojima su prije osam sedmica obustavljene kolektivne molitve i druge vjerske aktivnosti zbog pandemije koronavirusa (COVID-19).

Nakon skoro dva mjeseca vjernici su imali priliku da u džamijama zajedno klanjaju sabah-namaz, jutarnju molitvu.

Brojni vjernici u džamiji u Kreuzberg, u Berlinu su kao i u drugim džamijama, poštujući instrukcije i preporuke nadležnih, jutros klanjali sabah-namaz.

Imam džamije Huseyin Tekkanat je izjavio da su svi sretni što ponovo imaju priliku da u džamijama zajedno obavljaju molitve.

– Iako su uslovi ovakvi, ipak, nam i ovo predstavlja sreću. Da nam dragi Bog pomogne da što prije mognemo klanjati namaze onako kako smo radili prije ove epidemije – rekao je imam.

Abdulkadir Akturk je jedan od onih koji su sabah-namaz klanjali u džamiji u Kreuzbergu.

– Mnogo nam je nedostajalo da sabah-namaz klanjamo u džamiji, da vidimo našeg imama, da se molimo ovdje u džamiji. Molitve se obavljaju pod posebnim uslovima, ali zahvalni smo i na tome – kazao je Akturk.

Odlukom njemačkih vlasti dopušteno je da zajedničkom namazu prisustvuje najviše 50 osoba, uz poštivanje svih drugih instrukcija kao što su mjera fizičkog distanciranja i redovna dezinfekcija.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related