Džemal Softić, književnik i saradnik Preporoda

Nakon duge i teške bolesti, u šezdeset i drugoj godini ovodunjalučkog života, 20. septembra 2019., na Ahiret je preselio Džemal Softić, novinar, publicista i književnik, dugogodišnji saradnik i Preporoda. Živio je i preselio u Bilalovcu kod Kiseljaka. Dženaza namaz klanjana mu je sutradan pred mjesnom džamijom, a na posljednjem ispraćaju ovog dobrog, tihog i nenametljivog čovjeka prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi. Dženazu namaz predvodio je hafiz Salem ef. Aletić, a oproštajni govor nad mezarom rahmetlije kazao je njegov kolega i prijatelj Eset Muračević. Iza Džemala ostali su supruga Sadža, sinovi Nedžmin i Dženo.

Džemal je spadao među spisatelje koji su se okušali u gotovo svim žanrovima pisane riječi. Objavio je 13 knjiga. Uz knjigu aforizama i epigrama „Džekizmi“ objavio je i knjige: ,„Trn u rahatlokumu“, „Iskren smijeh nije grijeh“, „Veseli ljudi bolje vide“, “Ako ste bistri, nemojte mutiti vodu“, „Postani bolji čovjek“… Zastupljen je u „Antologiji EX YU aforizama“, a kao koautor i u knjigama poezije „Bobarsko biserje“ i „Pjesme plavih zvijezda“. Prije četiri godine objavio je pjesmu Sinovi moji u kojoj, kao da je osjećao skori odlazak s Ovog svijeta, u posljednjem stihu, kaže:

Sjeta mi ne da da se veselim,
skoro sve me boli istiha.
kada na Ahiret preselim,
dušu moju neka miluje vaša Fatiha.

U oproštajnoj riječi Eset Muračević je kazao: “Od 1989. godine, kada si objavio svoju prvu knjigu aforizama i epigrama „Džekizmi“, lavovski si se borio i izborio da ostaneš i opstaneš u nemirnim književnim vodama, vodama u kojima opstaju samo oni koji istinski vole ono što rade, ne mareći pri tom da li će se od tog posla okoristiti. Vrijeme i okolnosti nisu ti išle na ruku. Kako zasmijavati ljude kada je većini, umjesto do smijeha, bivalo do plača. Ipak, uspijevao si da u svakoj teškoj situaciji pronađeš neku iskricu koja bi oraspoložila ljude, te im svoje aforizme i epigrame nudio kao lijek za sve bolesti koje su prijetile da im ometu vedro raspoloženje. Uspio si tako opstati u svijetu humora i satire.” Neka je rahmet njegovoj plemenitoj duši.