Džemat Ebu Hanife u Beču: 14.500 eura za stipendije studentima koji su ostali bez posla

Date:

Džematlije Islamskog centra Bošnjaka Ebu Hanife u Beču su za samo dva dana osigurali 14.500 eura za jednokratne stipendije našim studentima koji ovih dana ostaju bez posla u Austriji.

Sredstva su prikupljena u akciji internog tipa, a po 500 ili 600 eura dobilo je 25 naših studenata i studentica.

Imam ovog džemata Hadis ef. Bošnjak kazao je u programu Radija BIR da je zbog proglašene pandemije koronavirusa u Austriji bez posla ostalo oko 200.000 osoba, ali i da je država osigurala oko 50 milijardi eura za pomoć kompanijama kako ne bi otpuštale radnike.

Redovnom prijavljenim radnicima koji ostanu bez posla, dodaje on, država će preuzeti veliki dio troškova plate, pa i u iznosu do 90 posto.

– Jedna kategorija je posebno ranjiva, a to su studenti koji dolaze iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji (EU), gdje spadaju i studenti iz Bosne i Hercegovine, koji ovdje imaju pravo da rade 20 sati sedmično. Ali,  kad ostanu bez posla, nemaju ista prava kao radnici koji imaju redovnu prijavu boravka, nemaju te nadoknade od države Oni su nekako najpogođeniji tom situacijom. Mi smo to znali i odmah smo pokrenuli ovu akciju da našim studentima onoliko koliko  je moguće pomognemo – kazao je ef. Bošnjak.

Prema njegovim riječima, u akciju su se uključile i neke druge organizacije, a o svemu je obaviještena i Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču.

– Nadam se da će i drugi veliki džemati ovdje i druge organizacije slijediti naš primjer i da neće zaboraviti studente u ovim teškim vremenima – poručio je ef. Bošnjak.

U razgovoru za Radio BIR, Bošnjak je, između ostalog, podsjetio da naši džemati u Austriji poštuju stroge mjere i instrukcije nadležnih austrijskih vlasti i Islamske zajednice Bošnjaka u ovoj zemlji.

Cijeli razgovor poslušajte u prilogu:

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related