Džemat ICC ‘Selam’ Roterdam: Lejla Pivić napisala pobjednički rad o temi ‘Kako ću provesti ramazan?’

Date:

Desetogodišnja Lejla Pivić, polaznica mektebske nastave džemat ICC “Selam” iz Rotterdama, autor je pobjedničkog rada u okviru konkursa “Kako ću provesti mjesec Ramazan”.

Njen rad dobio je najviše glasova džematlija tokom javnog glasanja održanog na Facebook stranici ovog džemata, čiji je imam Aldin ef. Šahbazović ovo takmičenje pokrenuo kako bi u vremenu izolacije i vanrednih mjera motivirao polaznike mektebske pouke, ali i njihove roditelje da čitanjem, a kasnije i glasanjem, budu uključeni u cijeli proces.

Kako ću provesti mjesec Ramazan?

Piše: Lejla Pivić

Ebu Hurejre r.a. prenosi od Allahovog Poslanika s.a.v.s da je rekao: “Kad nastupi Ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata, a šejtani se povežu”.

Razlog zbog kojeg svoju priču počinjem ovim hadisom je što sam skoro, pričajući sa mamom, došla do jednog zaključka, a to je da je Ramazan ove puno drugačiji nego prethodnih godina, jer u trenutnoj situaciji koja je pogodila čitav svijet, shvatila sam na neki način, da smo mi ovaj Ramazan od Allaha prije svezani nego ti šejtani.

Mi ne znamo koja je Allahova mudrost svega ovoga. Jest da nas je zatvorio u naše kuće, ali možda hoće da nas pripremi na malo drugačiji način za Ramazan. Možda Allah dž.š. želi da više pažnje na roditelje obratimo, da redovno namaz obavljamo u kućama i da se što više sa našim Časnim Kur'anom družimo.

Korona jest za većinu naroda težak period, jer smo ograničeni u svemu, ali ja sam od svoje mame naučila da sa svakom poteškoćom dođe hajr i olakšica. Moj hajr u ovome je da sam više sa svojom mamom i sestrom, pa sam imala vremena i da razmislim kako ću dočekati i provesti mjesec Ramazan.

U ovom Ramazanu punim deset godina i želim sve namaze redovno početi obavljati.

Žao mi je što ne mogu ići na mukabelu kao prošle godine, ali sad ću s mamom kod kuće to probati nadoknaditi.

Želim u Ramazanu pomoći mami svojoj u njenim obavezama i tako se više Allahu dž.š. približiti, a i bolje dijete postati. Želim se što više sa Kur’anom družiti i tako što bolje vrijeme iskoristiti. Molim Allaha dž.š. da moje nijjete olakša i da što prije Svoje kuće opet za nas otvori.

U Ramazanu želim postati bolja kćerka, bolja sestra, bolja drugarica. Svaku noć kad klanjam molim Allaha da i ostala djeca sretna budu i da svi mi ovaj Ramazan što spremniji dočekamo, jer nikad ne znamo hoćemo li imati drugu šansu za ovaj Allahov poklon.

Molim Allaha dž.š. da mi post olakša da ne budem puno žedna i gladna i da sve osobe imaju čime da se sehure i iftare, da niko ne bude bez hrane i pića.

Jedva čekam Ramazan i nadam se da će se stanje muslimana čitavog svijeta popraviti, a time i ja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related