Džemat Ital-Bosna: Dječija dobrodošlica mjesecu ramazanu

0
26

Djeca iz džemata Ital-Bosna, Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji, raznim kreativnim crtežima iskazali su dobrodošlicu našem najvećem gostu – mubarek mjesecu ramazanu.

Vjeroučiteljica Aida Agić je za Preporod.info kazala da, shodno svojim mogućnostima, čine sve kako bošnjačka djeca u Italiji ne bi zaboravila svoje porijeklo, jezik, običaje i sve ljepote svoje vjere.

– Zajedno sa vjeroučiteljicom Belkisom Džehverović iz džemata Nur došli smo na ideju da pokrenemo akciju s ciljem da približimo ljepote ramazana našoj djeci u Italiji, da ih podstaknemo da kreativno iskažu znanje koje su stekli. Tako na crtežima možemo vidjeti džemije, Kur'ane, polumjesec, razna obilježja ramazana, a tu su svakako bosanska i italijanska zastava. Izgleda malo, ali je to za djecu zaista velika stvar – kazala je Agić.

Dodala je da se u svim džematima koji djeluju u okviru Islamske zajedice Bošnjaka u Italiji realiziraju i druge brojne aktivnosti, prilagođene trenutnim uslovima uzrokovanim pandemijom korona virusa, u kojima će ovi džemati dočekati ramazan – bez džamija i zajedničkih namaza.. 

(R.A./Preporod.info)