Džemat Nur iz Verone raspisao konkurs za djecu “Ja, šehr-i Ramazan”

Džemat Nur iz Verone raspisao je konkurs za djecu “Ja, šehr-i Ramazan”, u okviru kojeg će polaznici mektebske pouke osmisliti i snimiti video materijal o mubarek mjesecu ramazanu.

– Svi snimljeni sadržaji koji budu zadovoljavali uslove biće objavljeni na internetskim stranicama Islamske zajednice Bošnjaka Italije – kazala je za Preporod.info Belkisa Džehverović, vjeroučiteljica u mektebu, sekretarica džemata Nur i ujedno potpresjednica Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji. 

Ona je ovom prilikom podsjetila da je džemat “Nur” jedan od najmlađih džemata, osnovan prošle godine, te da mektebsku nastavu trenutno pohađa 18 djece i osam odraslih osoba.

– Nastava se odvija po Nastavnom planu i programu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uz korištenje standardne literature. Situacija koja nas je zadesila tražila je nove načine rada i u mektebu, te smo od 14. marta počeli sa online nastavom i prisustvo polaznika je vrlo dobro. Drago mi je što ova situacija nije negativno utjecala na mektebsku nastavu, već se dogodilo upravo suprotno – kazala je Džehverović.

Objavljivanjem konkursa “Ja šehr-i Ramazan” željelo se, prije svega, pobuditi ljubav kod djece prema ovom mubarek mjesecu i predstaviti im njegove čari, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su djeca uglavnom rođena u Italiji i da nemaju potpunu predstavu o ramazanu.

– Zbog situacije sa proglašenom pandemijom ovog ramazana, nažalost, nećemo biti u mogućnosti da organiziramo iftare i zajedničko obavljanje teravih namaza, pa smo odlučili pokušati bar na ovaj način djeci približiti ljepote ramazana i naše vjere – istakla je ona.

Dodala je da je saradnja i komunikacija sa djecom i roditeljima na zavidnom nivou, te da će svima biti drago da učestvuju u ovom projektu.

– I u narednom periodu ćemo nastojati da kroz razne aktivnosti omogućimo našim polaznicima da se iskažu. Sljedeći projekat će biti povodom 27. noći ramazana, Lejletul-kadra, kada ćemo uraditi nešto slično, a nakon toga i povodom Bajrama. Vjerujem da ćemo pronaći način da ih dodatno stimulišemo i nagrađujemo, posebno one najaktivnije – poručila je Džehverović.

(R.A.Preporod.info)