Džemat Ružica piše historiju – Nastavili radove na prvoj džamiji u ovom kraju

U džematu Ružica, koji do sada nije imao džamiju, 7. maja 2017. upriličena  je  šljemenska svečanost. Izaslanik reisu-l-uleme bio je Senaid Zajimović, a svečanosti je prisutsvovao i bihaćki muftija Hasan-ef. Makić. Bihaćki džemat Ružica nastao je iz dva džemata Gornje Prekounje i Ribić. Inicijativu za formiranje ovog džemata prvi je pokrenuo Ibrahim Redžić, profesor u cazinskoj Medresi i tadašnji imam u džematu Gornje Prekounje, koji je zajedno sa mještanima ovog  naselja krenuo u osnivanje džemata tokom mjeseca ramazana 1999. godine.  Prva džuma je klanjana u januaru 2000. godine, a predvodio ju je Jasmin-ef. Halilagić, koji je ujedno postavljen i za prvog imama u ovom džematu, gdje je ostao do danas. “Tokom aprila, 2000. godine, rješenjem Rijaseta Islamske zajednice, data je saglasnost o formiranju novog džemata na području Medžlisa IZ Bihać. Prve vjerske aktivnosti smo obavljali u Domu mjesne zajednice, a zatim smo 2004. godine kupovinom jedne kuće, koju smo preuredili, u donjem spratu dobili prostor za mekteb, a na gornjem dijelu imamski stan“, kazao je Jasmin-efendija.

“Imali smo razna obećanja od lokalnih vlasti, ali od toga nismo uspjeli ništa dobiti. Sve smo morali sami da finansiramo asfalt do mezarja i uređenje ovih mektepskih prostorija i imamskog stana”, pojasnio je  mutevelija Zuhdija Zulić.

Džemat je polako rastao, a povećanjem broja džematlija koje su dolazile na vjerske aktivnosti rasla je i potreba za boljim i većim prostorom. Zbog neuslovnosti tadašnjih prostorija, najprije su 2015. godine vlastitim sredstvima uredili te prostorije, a zatim iduće 2016. godine, posrećilo im se da u jednom neformalnom razgovoru sa humanitarnom organizacijom iz Kuvajta, dogovore finansijsku podršku tom projektu. Džemat broji oko 190 domaćinstava od čega ih oko 150 redovno izvršava sve obaveze prema Islamskoj zajednici.

Mektepsku nastavu pohađa 35 djece, a na prošlogodišnjem takmičenju djeca ovog džemata su osvojila prvo mjesto na nivou Medžlisa IZ Bihać. “Mladi su okosnica našeg džemata i uključeni su u sve naše aktivnosti od dnevnih namaza, raznih svečanosti, ramazanskih aktivnosti, mevludskih svečanosti do radnih akcija i novčanih priloga“, ističe efendija Halilagić.  Ovaj džemat je specifičan po tome što na njegovom području živi velik broj romske populacije koja ima i specifične kulturne običaje, koji se često vezuju za islam i islamske običaje.

„Svakako da su Romi populacija koji zaslužuju našu pažnju i trud, jer to su djeca kao i ostala naša djeca i ne treba ih razlikovati u bilo čemu. Mnogi zbog toga žele poslati jednu ružnu sliku o našem džematu, izvještavajući samo o negativnim stvarima, a namjerno se izostavljaju one pozitivne strane ovog mjesta. Mi u našem džematu imamo vjernika iz reda romske populacije koji dolaze na vjerske aktivnosti i šalju djecu u mekteb. To su jako dobri vjernici i ljudi, s kojima se mi ponosimo. Mnogi su tu kada treba pomoći, odazvati se na radnu akciju, mujeziniti ili na neki drugi način pridonijeti“, ističe Jasmin-efendija.