Džemat Stenjak: Rad s omladinom kroz putovanja, radionice i druženja

U ovom članku donosimo presjek rada s omladinom u džematu Stenjak (MIZ Teslić)…

Udruženje omladine Mukabelaši-Teslić

Sve je počelo 2011., u mjesecu ramazanu, kada se grupa mladića i djevojaka, učenika srednje škole, studenata te onih mlađih,  okupljenih oko učenja Kur'ana na mukabeli sa svojim imamom Sifet ef. Hadžićem, koji je ujedno i predsjednik EUPM-a (Edukacijskih programa za mlade) pri MIZ Teslić, dogovorila da oformi udruženje omladine ”Mukabelaši”, koji su svake godine imali nove članove. Do danas je ovo udruženje kroz džemat Stenjak-Teslić organizovalo brojne posjete, predavanja, radionice, večeri Kur'ana, izložbe i sl.

Mektebski fond

Da bi se brojni programi realizovali potrebno je da se iznađu određena materijalna i finansijska sredstva a mi smo povratnički džemat, materijalno stanje naših džematlije nije sjajno te se na prijedlog imama Sifet efendije organizovao mektebski fond koji je izvor prihoda za realizaciju programa za mlade. Mektebski fond se puni prilozima džematlija i usmjeravanjem novca koji bi džematlije dali za određene mevludove, tevhide, hatme, jasine, salle i sl. Uvidjeli smo da su džematlije veoma zainteresovane jer vide da je u tome višestruka korist za džemat.

Omladinska sijela, radionice, prezentacije…

U mjesecu januaru i februaru 2016. Mukabelaši su organizovali nekoliko radionica, prezentacija i omladinskih sijela. Jedna od najdražih aktivnosti omladine iz Teslića jesu ekskurzije ili edukativna putovanja u gradove i na planine naše domovine Bosne i Hercegovine. U posljednih nekoliko godina realizovano je 15 ekskurzija u domovini, u gradove  Srebrenicu-Potočare, Banjaluku, Bihać, Cazin, Travnik, Mostar, Blagaj, Počitelj i vodopad Kravice, stari grad Vranduk, Tešanj i Sarajevo, te na planine  Vlašić, Bjelašnicu, Igman, Jahorinu, Vranicu-Prokoško jezero). Posebne utiske omladina je ponijela sa višednevnog boravka na planini Vranici-Prokoško jezero.

Obilazak muzeja u Sarajevu

Posljednja aktivnost omladine iz Teslića bila je 09.aprila 2016.kada smo obišli nekoliko muzeja i važnih institucija za Bošnjake (Zemaljski muzej u Sarajevu, mezarje Kovači, muzej rah.Alije Izetbegovića, Vijećnica, GHb džamija i biblioteka). Imali smo čast da su nas u Zemaljskom muzeju dočekali ministar civilnih posliva BiH mr. Adil Osmanović te bivši direktor Zemaljskog muzeja dr. Adnan Buduladžić koji nas je ugostio i proveo kroz muzej. Nastojimo da u okviru naših aktivnosti približimo omladini iz povratničkog Teslića da upozna Domovinu, da uči svoju historiju, da razbije kompleks manje vrijednosti koji im se nameće u manjem BH entitetu. Molimo Uzvišenog Allaha da nam da snage i uspjeha u daljim aktivnostima! Amin!