Džemat Zalik poklonio kućanske aparate jedinoj povratnici u gradu Bileći


„ Pored ibadeta u mjesecu ramazanu nastojimo da uradimo što više dobra, da budemo društveno korisni. Naše džematlije su dobile informaciju da kod nane Fate nedostaju neke kućne potrepštine pa su se organizirali i došli joj u goste, a kad se ide u goste, naš adet nalaže da se ne ide prazne ruke“, pojasnio je razloge ove nadasve vrijedne humane geste džematski imam Šefik ef. Čavčić.

Nana Fata ovu je posjetu doživjela s velikim oduševljenjem istaknuvši kako je jednako zahvalna i na posjeti i na darovima. „Džaba što živim sama uvijek mi treba i mašina i šporet. Mašina nije radila protekle dvije godine. Hvala ovim dobrim ljudima“, kazala je Fata. Ramazan, nažalost, uglavnom provodi sama i rijetko ima priliku radost iftara podijeliti s drugim. „ Hvala svakom ko me se sjeti, ko me posjeti. Nemam nikakvih obaveza. Radim ono što mogu. Imam vremena da odmorim. Svaku noć upalim kandilje na džamiji iako u gradu osim mene nema nikog od muslimana. Drukčije je kad ljudi naiđu pored Bileće i vide da se i o kandiljima ima ko brinuti“, dodala je Fata.

Osim kućanskih aparata koje su joj uručili iz džemata Zalik skromnu novčanu pomoć Fati je uručio i predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac.
Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović kazao nam je da se radi o divnoj gesti u kojoj prepoznaje važnu inicijativu da veći i organiziraniji džemati iz Federacije BiH kontinuirano pomažu povratnike u malim sredinama i rubnim džematima. „ Bileća je jedno od mjesta gdje je teško organizirati vjerski život.

Mi smo sretni da u Bileći imamo nanu Fatu, našu heroinu koja je simbol Bošnjaka, simbol muslimana, zajedno sa drugim svetinjama i vjerskim simbolima i simbol našeg identiteta. Sva je sreća da je nana Fata tu, da ima ko brinuti o ovoj bilećkoj džamiji. Kad je riječ o toj džamiji Fata je i džematlija i mutevelija, pa i sekretara svih poslova Islamske zajednice i svih poslova koji se trebaju u korist Islamske zajednice realizovati“, kazao je muftija.

Na kraju je izrazio je zadovoljstvo što je Fata svojim životom i primjerom posvjedočila kvalitetne međunacionalne i komšijske odnose. „Sretni smo da Fata uživa poštovanje i od pravoslavne zajednice u ovom gradu. Kao takva ona je prepoznatljiva, a ona samim svojim životom, odnosom i radom je postigla takav nivo da je dostojna svakog poštovanja“, zaključio je muftija.