Džematlije Starog Ilijaša na ekskurziji u Novom Pazaru – Dobrodošlica vrijedna sjećanja

Date:

Džematlije džemata Stari Ilijaš su proteklog vikenda u saradnji sa putničkom agencijom „Putokaz“ realizovali ekskurziju u Novi Pazar.

Prva destinacija putovanja, jutra 12. augusta, bio je Priboj, gdje su putnici džematski obavili sabah-namaz u Hasanaginoj džamiji. Goste je u džamiji dočekao glavni imam MIZ Priboj Harun-ef. Eminagić koji ih je tokom razgovora upoznao sa aktivnostima Medžlisa i historijatom Hasanagine džamije.

Putnici su u jutarnjim satima stigli i u Novi Pazar, smjestili se u hotel, te pripremili za džuma-namaz koji su klanjali u Hasan Čelebi – Arap džamiji gdje ssu, kako navode u izvještaju “uživali u lijepom učenju Kur'ana imama džamije i konciznoj i vrlo lijepo pripremljenoj hutbi.”

– Ovdje smo se uvjerili i koliko je svijet mali. Naime, džumi je prisustvovao i šejh Sulejman koji je prije par godina dolazio u Sarajevo, ali bio gost i kod naših hafiza, porodice Aganhodžić u našem džematu. I njemu i nama bi vrlo drago što smo se sreli i rastavši se uz hajr dove poželjesmo da se uskoro opet sretnemo – napisao je u svom osvrtu Amel-ef. Muminović, imam džemata Stari Ilijaš.

Dojmovi iz Novog Pazara – Mnoštvo informacija i susretljivost domaćina

Putnici su nakon ikindija-namaza obišli neke znamenitosti Novog Pazara. U svom izvještaju posebno su pojvalno istakli ulogu svog turističkog vodiča Armina koji se potrudio da ponudi što precizniji i dtaljniji uvid o svakoj posjećenoj lokaciji. Ovom su prilikom obišli Kulu, biblioteku, hamam, Altun alem džamiju.

– Sa divljenjem slušali o ovim mjestima, ali i ljudima koje Armin spomenu. Oduševljeni smo slušali o  Avdi Međedoviću i njegovoj sposobnosti reciitiranja kao i svim zaslugama i dobru koje za ovaj kraj uradi rahmetli muftija Muamer Zukorlić. U večernjim satima smo se opet divili blještavilu ovog lijepog grada, izlozima, srdačnim ugostiteljima; životu Novog Pazara – kazao je efendija Muminović.

Historijske znamenitosti i inspirativan krajolik

Drugog dana putnici su bili u obilasku Islamskog centra Gazilar, nakon čijeg su obilaska nastavili put Peštera.

– Krivudavi planinski put prođosmo bez problema. Vozač Haris još jednom pokaza svu vozačku spretnost dovezavši nas do džamije na Pešteru, džamije čije dvije munare od po 80 metara visine izazivaju divljenje svakog onog ko ih vidi. Nakon što smo klanjali podne-namaz u ovoj džamiji i razgovora sa imamom bi nam drago čuti da mektepska nastava ali i Škola Kur'ana se održava i ovoj, planinskoj džamiji. U povratku do hotela, obišli smo i Manastir Sopoćani koji datira još iz 13. stoljeća i koji je na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika – slikovito je ovaj put opisao efendija Muminović.

Trećeg dana ekskurzije, ove džematlije su krenuli put Sjenice. Nakon obilaska grada podne-namaza su obavili u džamiji Valide sultanije koja je građena u drugoj polovici 19. stoljeća.

– Tu upoznasmo i derviša Galiba kojem bi veoma drago što srete svoju braću iz Bosne te poželje da nas ugosti. Zahvalismo mu uz obećanje da ćemo biti njihovi musafiri naredni put, a da sada moramo dalje – efendija Muminović je podijelio nekoliko zanimljivih detalja sa čitaocima.

Sandžačka ljubav prema Bosni 

Amel-ef. Muminović je u svom izvještaju naveo i zanimljiv detalj koji, prema njegovim riječima lijepo ilustruje poštovanje i povezanost gostiju i domaćina. Njegov osvrt prenosimo u cjelosti.

– Drugog dana našeg boravka u Sandžaku akšam-namaz smo klanjali u hotelskom mesdžidu jer je vani padala jaka kiša. Obzirom da se u hotelu održavala i jedna svadba bilo je jako puno gostiju. Prisutni nam ukazaše čast tako što su nas pustili da prvi klanjamo akšam-namaz. Nekoliko naše braće iz Sandžaka uspjelo je stati sa nama, a nakon namaza jedan brat nam priđe i sa suzama u očima se sa nama poselami i izgrli k'o sa rođenom braćom. Bi mu drago što je sreo svoju braću iz Bosne. Suznih očiju govorio nam je o ljubavi prema našoj domovini i našem narodu, našem rahmetli predsjdeniku Aliji Izetbegoviću. Mnogih tema smo se dotakli uz želje i molbe Allahu, dž.š., da čuva našu Bosnu, naš Sandžak i nas u njima. – ispričao je Muminović.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related