Džematlijke iz osam medžlisa posjetile Srebrenicu

U Čaršijskoj džamiji u Srebrenici gošćama su dobrodošlicu poželjeli glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenica Damir-ef. Peštalić i muallima Adisa Peštalić, koordinatorica za brak i porodicu ovog medžlisa, kao i džematlijke iz Srebrenice.

Razgovarano je o životu i djelovanju Meždlisa IZ-e Srebrenica, a glavni imam Damir-ef. Peštalić je istakao da su ove posjete od velikog značaja kako za džematlijke i džematlije u Srebrenici tako i za sve one koji dođu i posjete ih. Tom prilikom je proučena i hatma dova, a džematlijke su zajedno sa svojim muallimama ranije proučile tri hatme i osam stotina Jasina. Pripremljene su i prigodne hedije.

Nakon susreta i programa u Čaršijskoj džamiji četiri autobusa putnica su nastavili put ka internatu Međunarodnog foruma solidarnosti ”Emmaus” u Srebrenici gdje je razgovarano o načinu rada ovog internata, te su razmijenjene ideje o mogućoj saradnji.

Džematlijke su ikindiju-namaz klanjale u Bratuncu gdje su se susrele i sa koordinatoricom za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Bratunac Hibom Ramić.

Ovu posjetu su organizovale koordinatorica za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević i koordinatorice iz medžlisa Indira Kusur, Alija Kapetanović, Edina Mujkić, Bedrija Hadžimehmedović, Elma Mustajbašić, Adisa Jagodić Elmedina Osmić Brzović i Amina Karić.

Ovom posjetom je u potpunosti realizovan plan kojim je u 2017. godino bilo predviđeno da džematlijke posjete medžlise Brautunac, Vlasenica i Srebrenica.