Dženaza-namaz za devet ekshumiranih žrtava masakra u Ahmićima

Na Šehidskom mezarju u Vitezu danas su obavljeni dženaza-namaz i ukop devet mještana mučki ubijenih u stravičnom zločinu kojeg su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinili tokom operacije “48 sati pepela” i masakra u Ahmićima 16. aprila 1993.

Među žrtvama je dvoje odraslih i četvero djece.

Riječ je o cijeloj porodici Salkić: supružnici Emsad (1955.) i Nihada (1959.), te njihovo troje djece; Senad (1979.), Nermin (1982.) i Melisa koja je imala tek osam godina.

Porodica i stanovnici Viteza su se oprostili i od brata i sestre Adisa (1978.) i Adise (1981.) Salkić, djece, također, ubijenog Esada Salkića, kao i braće Edina (1976.) i Elvedina (1979.) Čerimića.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakru, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri” Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora. Na slobodu je pušten nakon što je odslužio kaznu od osam godina i četiri mjeseca.

(Preporod.info)