Dženaza za žrtve Prijedora i Kozarca 20. jula 2020. u Kozarcu

Date:

Dženaza za žrtve Prijedora i Kozarca biće klanjana 20. jula 2020. godine na musalli Memorijalnog centra u Kamičanima pored Kozarca, sa početkom u 12.00 sati, potvrđeno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora (OO) za šehidsku dženazu u Prijedoru i Kozarcu koja je održana u Bihaću.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik OO muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a prisustvovali su joj svi članovi Odbora – muftija bihaćki, predstavnici Islamske zajednice iz Prijedora i Kozarca, predstavnici žrtava i predstavnik Instituta za traženje nestalih (INO).

Prema današnjoj odluci, sadržaj programa biće naknadno dostavljen javnosti, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

U proceduri je pribavljanje svih potrebnih saglasnosti porodica žrtava za održavanje dženaze, a do sada je osam porodica iskazalo pristanak na ukop ove godine.

Iz OO očekuju da će se konačni broj žrtava za ukop ove godine znati neposredno pred samu dženazu, jer veliki broj žrtava ima brojne porodice u dijaspori, koji zbog pandemije korona virusa nisu u prilici prisustvovati dženazi svojih najmilijih.

-Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH na svojoj redovnoj sjednici održanoj 17. marta 2020. godine usvojilo je Protokol dženaze za šehide Prijedora i Kozarca 20. jula. Cijeli set aktivnosti i jasno preciziran program i redoslijed aktivnosti je definisan ovim protokolom. Dženaza će biti 20. jula 2020. godine na musalli Memorijalnog centra u Kamičanima pored Kozarca, a program posvećen ovom važnom datumu će početi u 12.00 sati. Svakako, problem s kojim se svi mi suočavamo u vezi pandemije korona virusa nas u mnogo čemu limitira, ali ono što sada možemo reći jeste da će se program onako kako je i planirano održati u naznačeno vrijeme – izjavio je muftija bihaćki i predsjednik OO hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Iz Organizacionog odbora su pozvali sve građane koji budu u prilici prisustvovati ovoj dženazi i programu da poštuju mjere donesene od strane epidemioloških stručnjaka i nadležnih državnih organa, te instrukcija i uputstava koje je uputila Islamska zajednica u BiH.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related