Ef. Grahić: Vlasenica je Bedr Bošnjaka

Date:

Muslimani večeras sa akšamskim ezanom obilježavaju Lejletu-l-Bedr. 

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana, 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama, kada je 313 pripadnika muslimanske vojske, uz Allahovu dž.š. pomoć, pobijedilo 1.300 mušrika.

Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje. O toj pobjedi se u Kur'anu kaže: “Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima“. (El-Bekare, 249).

Bitka na Bedru je inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana. 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) u Vlasenici Nurdin ef. Grahić za Preporod.info je kazao je da je Vlasenica bošnjački Bedr.

MIZ Vlasenica je povratnički medžlis, čija je sva infrastruktura (25 vjerskih objekata, džamija, mekteba i drugih vakufskih objekata) srušena tokom agresije na BiH. U periodu 1992-1995. godine svo vjersko, nacionalno i kulturno obilježje Bošnjaka biva uništeno, razoreno, a bošnjačko stanovništvo protjerano i raseljeno širom BiH, Evrope i cijelog svijeta.

U okrutnim zločinima na području Vlasenica 2.544 osobe su ubijene na najokrutniji i najsvirepiji način, samo zbog toga što su bili muslimani.

– Kao što je Bedr Poslanika s.a.v.s., i ashaba 624. godine bio jedna od najznačajnijih bitaka u historiji Islama i muslimana tog perioda, tako i Bošnjaci sjeveroistočne Bosne, Vlasenice, započeli su svoj Bedr, povratak na svoja prijeratna porušena ognjišta, na svoj toprak. Jedna od poruka Bedra sadržana je i u Vjerovjesnikovim riječima koje je izgovorio vraćajući se kao pobjednik sa Bedra: “Vraćamo se iz male u veliku bitku, a to je borba sa samim sobom.” Ovaj historijski dan biva 2001. godine. Iste godine MIZ Vlasenica obnavlja svoj rad, prekinut 1992. godine – ističe ef. Grahić.

Po povratku na ognjišta, kako je podsjetio ef. Grahić, muslimani Vlasenice počinju novu borbu za obnovu i izgradnju kuća, infrastrukture, osnivanje džemata, udaranje temelja džamijama, mektebima i drugim vakufskim objektima.

 – Iako malobrojni, kao i na Bedru, Bošnjaci Vlasenice naoružani hrabrošću, optimizmom i jedinstvom kreću u pohod, ulogoruju se u šatore, improvizuju razne objekte za konak, pa se spavalo i pod vedrim nebom na samom početku povratka. Sve je ovo pokazatelj da se dobila najznačajnija bitka, a to je bitka u kojoj je trebalo pobjediti sebe-strah, neizvjesnost, kako od onakve gorke i bolne prošlosti izgraditi sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost. Doći i ostati tu gdje je majka gledala smrt svoje djece, djeca svojih roditelja, braća braće, rođaci rođaka, baš kao na prvom Bedru je i više i snažnije od bilo koje bitke dunjalučke – ističe ef. Grahić.

Nekada 18.000 Bošnjaka, a sada oko 2.000 je pokazatelj koliko se promijenila demografska slika iz 90-tih godina. 

– I pored svega onoga što smo doživjeli 92. godine, povratkom se ponovo suočavamo sa provokacijama, poniženjima, raznim diskriminacijama i ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava, pravo na dostojanstven život, povratak svoje imovine, prava za koja se i dan danas borimo, skoro dvije decenije. Najveću podršku i ohrabrenje od samog početka dobili smo od našeg uvaženog sadašnjeg reis-ul-uleme Husein ef. Kavazovića koji je tada obnašao poziciju muftije tuzlanskog. Čovjeka koji je svaku nedaću, bol i suzu povratnika doživljavao kao svoju, svojim prisustvom i razgovorima ohrabrivao, jačao volju, podizao moral i vjeru da je Allahova dž.š., pomoć uvijek uz istinske vjernike, bez obzira na malobrojnost Bošnjaka – povratnika u ovoj malom gradiću baš kao i na Bedru – kazuje ef. Grahić. 

Dodaje da njegov primjer slijedi i sadašnji muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, koji na identičan način stoji uz Bošnjake Podrinja. 

– Zajedničkim snagama vjerskih i državnih institucija, naših vakifa, braće i sestara diljem svijeta obnovili smo sve porušene vjerske objekte, sedam džamija, deset mekteba i druge vakufske objekte (imamske stanove). Nažalost, period koji je iza nas obilježilo je 17. kolektivnih dženaza, 20. godina traganja za masovnim grobnicama u kojima su tijela naših očeva, majki, sinova, braće i sestara, a za nešto manje od 1.000 se još uvijek traga. Bedr Bošnjaka Vlasenice u 21. stoljeću je borba za istinu, opstanak, ravnopravnost, slobodu, obrazovanje i osnovna ljudska prava. Borba još uvijek traje i trajat će, ali, uz Allovu dz.š pomoć, istrajat će u nijjetu da svoj toprak siguran i topao ostave budućim generacijama Bošnjaka na ovim prostorima – kaže ef. Grahić.  

Navodi sa ustarjnost u brojnim iskušenjima govori da su istrajni i da neće skrenuti sa ovog puta, da neće odustati od ove bitke.

– Bedr je svejdočiti žločinu nad nedužnim ljudima – muslimanima ovog kraja, suočiti se sa počiniocima licem u lice i dostojanstveno čekati pravdu na ovom dunjaluku. Ne smijemo zbog naših podrinjskih majki, njihovih sinova baciti u zaborav našu prošlost, iako je puna bolnih sjećanja, ona je pokretačka snaga sadašnjosti i budućnosti. Molimo Allaha dž.š da nam pomogne na ovo veoma trnovitom putu do cilja, da budemo strpljivi i istrajni u svojim namjerama – ističe na kraju ef. Grahć. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related