Efendić: U 2014. godini izdvojeno 11 miliona KM za infrastrukturne projekte

Sarajevska Općina Novi Grad u 2014. godini osigurala je 11 miliona KM za brojne infrastrukturne projekte na području te općine.

Načelnik Općine Semir Efendić danas je na pres-konferenciji kazao da je do sada,  na polovini njegovog mandata, realizirano više od 50 posto projekta iz njegovog izbornog programa “Pokrenimo Novi Grad zajedno”.

Govoreći o realiziranim projektima posebno se osvrnuo na izgradnju “Bosanske tržnice” koja je u prošloj godini otvorena i na kojoj bh. proizvođači prodaju svoje proizvode, za koju je kazao da je jedinstven primjer u BiH.

Efendić je podsjetio da je počela izgradnja škole u naselju Aneks, te da je dograđena škola u Dobroševićima koja u prosjeku ima 93 učenika po učionici.  Osim toga izgrađena je sportska dvorana u školi “Behaudin Selmanović”. Ova škola postoji već 70 godina, ali nije imala sportsku dvoranu, a završena je i izgradnja Sportsko-rekreativnog centra “Srce” u naselju Buća Potok što je koštalo 2,5 miliona KM.

Efendić je napomenuo da je izgrađeno i šest dječijih igrališta u šest naselja Općine Novi Gard, a 43 igrališta koja su bila u lošem stanju zbog porušene ili otuđene imovine su obnovljena. Otvoren je i vrtić “Kadifica” na Dobrinji.

Kada su u pitanju saobraćajnice, Efendić je kazao da je završena rekonstrukcija ulice Adema Buće u koju je ukupno uloženo 5,3 miliona KM, a radi se o ulici kojom svakodnevno prolazi više od 30.000 stanovnika.

Također, počeo je i proces eksproprijacije zemljišta za izgradnju IX transverzala koja bi trebala spojiti dva dijela općine. Takozvani kolski most u Boljakovom Potoku bi trebao povezati 40.000 stanovnika sa ostatkom općine.

U protekloj godini osigurano je sedam miliona KM za privredu općine, a ta sredstava koristilo je 40 firmi koje zapošljavaju oko 2.500 radnika, te načelnik kaže da je ova općina jedina lokalna zajednica koja osigurava na taj način sredstva za privredni razvoj.

Uz to i broj nezaposlenih smanjen je za oko 1.000 te je sada na evidenciji nezaposlenih  u Općini 19.000 osoba, a načelnik Efendić ističe da je najvažnije da je trend povećanja nezaposlenosti zaustavljen.

Općina je formirala i vlastitu veterinarsku stanicu koja je doprinijela smanjenju broja pasa lutalica.

U  2015. bit će nastavljena rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec za što treba  osigurati četiri miliona KM čime bi se potpuno završila obnova tog doma zdravlja.

Efendić je  za maj najavio otvorenje centra za edukaciju, sport i rekreaciju u kasarni “Safet Zajko” za posjetitelje. Ta kasarna je data općini na upravljanje, a tamo se nalazi najveći park u Sarajevu koji je oko 50 godina bio zatvoren jer se nalazi u vojnom objektu.

Načelnik Općine je najavio da će se općina uključiti i u pomoć porodicama koje imaju troje i više djece.

Budžet Općine Novi Grad Sarajevo za ovu godinu je usvojen i iznosi 30.720.000 KM, a budžet je u odnosu na prošlu godinu povećan za četiri miliona KM.

(Fena)