Efendija Ibrahimspahić: Djecu najviše zanima hoće li biti hatmi

Date:

Mektebska nastava u okviru Čaršijske džamije u Kaknju još od prve sedmice vanrednih uslova odvija se online, korištenjem raznih platformi i društvenih mreža.

Mekteb u sklopu Čaršijske džamije smatra se najvećim mektebom u BiH, kojeg je pohađa više od 500 polaznika, a osim imama Elvedina ef. Ibrahimspahića, angažirane su i muallime Amra Hrusto i Saliha Kovač. Rezultat ovakvog rada jeste procentualno najveći broj učača Kur'ana u Muftijstvu sarajevskom.

– Od prve sedmice uključili smo online nastavu u mekteb. Ja u mektebu vodim ukupno 180 učenika, od 6. do 9. razreda. Preko Facebook stranice Džemat Čaršija podijelio sam informaciju o početku održavanja online nastave i dao smjernice kako da se učenici pridruže. U prvoj sedmici odmah se prijavilo 100 polaznika mekteba – kazao je Ibrahimspahić.

Navodi da je za svaki razred napravio posebnu učionicu, što je olakšalo komunikaciju sa tolikim brojem učenika.

– Također, napravili smo viber grupu sa polaznicima za svaki razred posebno, putem koje učenici šalju tonski zapis učenja Kur'ana, sura, urađenu zadaću i testove iz ilmihala. Na aplikaciji Google classroom trenutno je prijavljeno oko 160 polaznika. Nastavu održavam dva puta sedmično i to onim danima koji su bili i u redovnoj nastavi. Većina učenika su prisutni na nastavi, dok ostali pogledaju sadržaje koje im šaljem u toku dana. To ovisi od toga da li učenici imaju samo jedan smart uređaj koji dijele s bratom ili sestrom – kazao je ef. Ibrahimspahić.

Nastavu je podijelio u tri dijela: učenje Kur'ana gledajući, gdje djeca samostalno čitaju tako da snime glas i pošalju ga putem vibera i Ilmihal – gdje vikendom učie novu lekciju koju muallim objavi, a radnim danom zajednički sve ponavljaju. Da bi što bolje shvatili gradivo, Elvedin ef. im šalje slike, video (linkove) i materijale vezane za lekciju. Treći dio je ponavljanje kratkih sura, ašereta i stranica Jasina koje polaznici snime i pošalju putem vibera.

– Što se tiče ishoda učenja i rezultata, možemo primijetiti da se učenici trude da rade zadatke na vrijeme, prate gradivo i aktivno učestvuju u nastavi. Roditelji su zadovoljni realizacijom online nastave u mektebu, što potvrđuju privatnim porukama i komentarima na društvenim mrežama.  Za sve pristigle radove i učenje Kur'ana pohvalim polaznike motivacionim porukama, uputim dovu za njih, a ponekad im upišem i peticu u zavisnosti od njihovog kontinuiteta praćenja nastave.  S obzirom na to da je u toku i online nastava u školi, gradivo prilagođavam trenutnoj situaciji i vremenu koje djeca imaju na raspolaganju,  kako ne bi bili preopterećeni. Polaznike mekteba zanima da li će se održati takmičenja, završni ispiti – hatme, svečanost povodom prelaska u Kur'an novih učenika, i dr. Kažemo im da se nadamo da će ova situacija uskoro završiti i da ćemo se vratiti redovnim aktivnostima na radost i zadovoljstvo svih nas – pojasnio je ef. Ibrahimspahić.

(E.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related