Egipat: Doktor siromašnih preselio na Ahiret

Date:

Na Ahiret je 28. jula preselio dr. Muhammed Abdulgaffar Mešali, iz Egipta – Tanta, koji je besplatno liječio siromahe 50 i više godina ili za svega par džunejha one koji su u mogućnosti.

Ne da nije od siromašnih i ugroženih uzimao naknadu, već bi im davao od svojeg novca kako bi bili u stanju kupiti lijekove.

Bio je poznat po zavjetu datom Allahu dž.š. da od siromaha neće uzeti nikada bilo kakvu nadoknadu, jer je saznao da ga je njegov bolesni babo školovao na uštrb svoga liječenja. .

Radio je, rahimehullah, u svojoj improvizovanoj ambulanti deset sati dnevno, od 9.00 do 19.00,  gdje je dnevno primao i do stotinjak pacijenata.

Odbijao je pomoć, a to što bi i dobio, udjeljivao bi svojim siromašnim pacijentima.

Jednom mu je neki dobročinitelj kupio auto, kako na posao ne bi išao pješice i dao mu je oko 20.000 dolara, da bi kasnije saznao da je doktor prodao auto, jer  ga uopšte nije koristio, a tim parama je kupio potrebnu aparaturu za preglede i dijagnostiku, dok je sav dobijeni novac podjelio pacijentima.

Svima je poznato kako je postupio u poznatoj emisiji Emiraćanina Gajsa, koji je i sam bio zaprepašćen i začuđen doktorovim postupkom, pod imenom “Moje se srce smirilo”, kada ga je čekao kod njegove kuće.

Međutim, doktor nije ni došao, na kraju je bio primoran da posredstvom nekog čovjeka nekako uđe kod doktora u njegovoj ambulanti, pretvarajući se da je siromah te da nema para da plati pregled, osim pet džunejha koje je obećao donijeti nakon što doktor završi sa radnim danom.

Na kraju mu je kazao zašto je došao i ponudio mu je pomoć.

No, doktor je to odbio i, između ostalog, kazao mu: “Dobro koje iskazuješ visoko cijenim, ljudi su siromašni, a ja sam ponikao kao siromah, otac mi je oporučio da dobro postupam prema siromašnima, nisam ja od onih koji priželjkuju ogromna kola, skupocjena odjela. Trudim se da budem asketa, meni je bilo šta dovoljno, običan sendvič od fula (graha) ili tamije (mlevene leblebije) mi je sasvim dovoljan.”

Gajs ga je nakon toga upitao: “Kako da ti se nađem da zajedno pomognemo siromašnim?”

– Možeš otići i uplatiti pomoć u humanitarnom društvu ili organizaciji za pomoć beskućnicima u ulici Portseid… Ja se ne slažem i neću se iz ove ambulante preseliti sve dok me Allah ne usmrti… Ja sam u stanju da napravim drugu ambulantu, ali sam srećan i sa ovom… približavajući se ovim Allahu…” – odgovorio mu je, između ostalog, doktor.

Dr. Muhammed Abdulgaffar Mešali diplomirao je 1967. godine sa prosjekom poena 99.3 od 100.

(Facebook/MIralem MIsini/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related