Egipat zaplijenio imovinu 89 članova Muslimanskog bratstva

Date:

Egipatski sud donio je odluku o zapljeni i oduzimanju imovine 89 članova Muslimanskog bratstva, uključujući pokojnog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija.

Državni list “Akhbar al-Youm” objavio je da je “Sud za hitna pitanja u Kairu naložio zapljenu imovine 89 vođa i članova Bratstva i nasljednika Morsija i njihov prenos u blagajnu”.

Presudom su obuhvaćeni vrhovni vođa grupe Mohamed Badie, njegov zamjenik Khairat al-Shater i druge vođe, uključujući Mohameda Beltagyja, Abdel-Rahmana al-Bara i Ahmeda Diaba, kao i dva ministra za vrijeme Morsijeve vladavine – bivši ministar mladih Osama Yassin i bivši ministar snabdijevanja Bassem Ouda.

Egipatski list “El-Youm El-Sabee” naveo je da je ovaj slučaj pred sud iznijela državna komisija koja je zadužena za zapljenu imovine grupe.

Komisija je zahtijevala od ministra pravosuđa, šefa zemljišne knjige i šefa Centalne banke da zaplijenjenu imovinu prebace u državnu blagajnu.

Članovi grupe još nisu komentarisali presudu za koju nije jasno da li je konačna ili se na nju može uložiti žalba.

Muslimansko bratstvo osnovano je 1928. godine, a nakon vojnog puča u Egiptu u julu 2013. grupa je stavljena izvan zakona i uhapšena je većina njenih rukovodilaca, uključujući prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Morsija. Morsi je preminuo 2019. godine, navodi Anadolija.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related