Eichorst: Blokiranje državnih institucija znači blokadu demokratije

Date:

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o pitanjima blokade institucije i izmjena Izbornog zakona.

Međunarodni posrednici u pregovorima o ovim pitanjima i danas su nakon sastanka kazali da podržavaju jedinstvenu, mirnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, jedna država, jedan teritorij, jedan narod, kazala je Eichorst.

– Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je dom demokratije, to je mjesto na kojem se raspravlja o najvažnijim pitanjima građana i gdje je jedino moguće postići napredak i naći rješenja. Stoga je trenutna politička kriza neprihvatljiva za građane Bosne i Hercegovine i trebala bi biti i za članove bh. parlamenta jer je također neprihvatljiva i za Evropsku uniji i naše partnere – naglasila je Eichorst.

Blokiranje efektivnog rada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i drugih državnih institucija znači blokadu demokratije, jasno je kazala Eichorst. Stoga je naglasila da EU i sve njene članice pozivaju na trenutnu deblokadu rada institucija Bosne i Hercegovine te bezuvjetan povratak koji će omogućiti punu njihovu funkcnionalnost.

Vjeruju da je dogovor svih političkih subjekata oko ustavnih i izbornih promjena unutar Bosne i Hercegovine od izuzetne važnosti, ali do te saglasnosti još uvijek se nije došlo iako su međunarodni posrednici, kaže, tu da bi omogućili platformu za razgovore i pružili svoju podršku.

– Važno je ukloniti sve diskriminatorne odredbe koje su sadržane u Izbornom zakonu i odredbi koje će unaprijediti integritet ukupnog izbornog procesa uz njihovo usklađivanje sa svim standardima i evropskim i međunarodnim – dodala je Eichorst.

Povjerenje u izborni proces i državne institucije je potkopan veoma ozbiljnim optužbama za prevare, a građani Bosne i Hercegovine žele učestvovati u izborima kojima mogu vjerovati, a oni vjeruju da će se izbori održati ove godine.

Napomenula je da bi se time napravio značajan iskorak na evropskom putu i približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

– Govorimo o kredibilnom paketu koji će prije svega riješiti pitanja diskriminacije kroz zakonodavstvo, osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa te unaprijediti funakcionalnost institucija. Vrijeme nije na našoj strani i od iznimne je važnosti da dođemo do kompromisa – zaključila je direktorica pri Evropskoj službi vanjskih poslova Angelina Eichorst.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related