Ekološke organizacije traže da se zaustavi zagađenje u Zenici

Ekološke organizacije iz Bosne i Hercegovine danas su iz Banje Luke poslale poruku solidarnosti stanovnicima Zenice, jednog od najzagađenijih gradova Evrope. Organizacije zahtijevaju od nadležnih da se hitno posvete rješavanju ovog problema, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

-Teško zagađen vazduh u Zenici direktno ugrožava zdravlje ljudi, te negativno utiče na kvalitet zemljišta i vode, a samim tim i hrane koju mnogi uzgajaju u neposrednoj blizini. Tražimo da najveći zagađivači u kritičnim danima smanje proizvodnju, a da inspekcijske službe počnu savjesno raditi svoj posao. Upozorenje o smanjenju boravka građana na otvorenome je neadekvatna mjera, pošto ne utiče na uzrok problema – poručila je Azra Kadić iz Ekoforuma Zenica.

Da zagađenje Zenice nikako nije problem samo tog grada, ukazala je i Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

-To zagađenje se tiče svih nas. Isto tako nas se svih treba ticati uništavanje određenih područja u Bosni i Hercegovini i neodrživa eksploatacija resursa – istakla je Crnković.

-Prema propisima Federacije BiH ne smije biti više od tri dana prekoračenja dnevnih prosjeka koncentracija SO2 od 125 µg/m3, u toku cijele kalendarske godine. Međutim, u Zenici je u prvih šest mjeseci 2014. godine prekoračenje bilo 131 put, što je više nego proteklih godina, iako zagađivač tvrdi da je u proteklom periodu došlo do znatnih ulaganja u rješavanje ovog problema – stoji u saopćenju.

Sastanak koji je jučer i danas okupio ekološke organizacije iz Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci ima za cilj njihovo umrežavanje i određivanje prioritetnih oblasti na kojima bi zajedno djelovali.

(Fena)