Ekshumacija tijela rahmetli Muamer-ef. Zukorlića zakazana za petak, 6. maja

Viši sud u Novom Pazaru donio je odluku da se izvrši ekshumacija i obdukcija tijela rahmetli muftije i akademika Muamer-ef. Zukorlića u petak, 6. maja 2022. godine, objavio je njegov sin Usame Zukorlić.

Prema njegovim navodima, Viši sud je odobrio i međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz Beograda (Srbija), Sarajeva (Bosna i Hercegovina) i Hamburga (Njemačka), a proces će nadgledati i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ekshumacija je naložena u okviru istrage o utvrđivanju uzroka smrti rahmetli Zukorlića, bivšeg sandžačkog muftije, sabornika Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i potrpredsjednika Skupštine Republike Srbije.

Predmet je zaprimljen 11. aprila 2022. godine, po krivičnoj prijavi koju je Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) podnio Zukorlićev sin, Usame. On je Tužilaštvu predao i laboratorijske nalaze koji, kako je ranije saopćio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

Prema njegovim navodima, jedna laboratorija utvrdila je da postoji visoka vjerovatnoća da je rahmetli muftija Zukorlić otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Muamer-ef. Zukorlić je na ahiret preselio 6. novembra, u 51. godini. Kao uzrok smrti tada je navođen srčani udar.

(Preporod.info)