Elči Ibrahim-pašina medresa: Učenice upoznale sportsko penjanje

Date:

Učenice Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku posjetile su penjačku akademiju Scorpio u Zenici gdje su se okušale u penjanju na umjetnoj stijeni. Ovo je druga grupa članica planinarsko – izviđačke sekcije medrese koje su imale priliku upoznati se sa sportskim penjanjem.

– Iako su uvjeti rada i izvođenja nastave prilično nezahvalni, kao jedan od rukovodilaca planinarsko – izviđačke sekcije, koja djeluje unutar naše škole, odlučila sam se organizovati, te svojim članicama ponuditi sadržaje koji će poslužiti kao rasterećenje od tmurne svakodnevnice – kaže za Preporod.info njihova profesorica Selma Haskić.

Napomenula je da je posjeta treningu penjačke akademije Scorpio samo početak upoznavanja sa ovim sportom.

– S obzirom na to da su djevojke pokazale veliko interesovanje, ali i spretnost, svakako ćemo nastaviti sa sličnim aktivnostima u budućnosti. Pomjeranje granica, kako onih fizičkih, tako i mentalnih, za mene je najveća ljepota penjanja, zbog toga sam posebno ponosna na svoje učenice što su napravile iskorak i odlučile isprobati nešto novo – kaže profesorica Haskić.

Ističe posebnu zahvalnost gospodinu inftruktoru Edinu Durmi za ustupljeno vrijeme, prostor i uloženu veliku energiju, sve s ciljem da se djevojkama približi ovaj sport. Mnogo korisnih informacija, lijepa sportska atmosfera, učinili su da odu kući sa osmijehom i nadom da će se ponovo penjati u skorije vrijeme.

– Bilo je pravo zadovoljstvo držati predavanje djevojkama, od kojih su većina već vrsne sportašice, a ovdje su proširile svoje vidike o sportu i, vjerujemo, uživale u ljepoti sportskog penjanja – kaže instruktor alpinizma i sportskog penjanja Edin Durmo, direktor kluba Scorpio.

Scorpio je klub koji u oblasti ekstremnih sportova i avanturističkih aktivnosti u prirodi ima više od 30 godina iskustva. Nalazi se u Zenici a redovno učestvuje u educiranju novih generacija bh planinara i alpinista širom Bosne i Hercegovine.

(S.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related