Elmedina Avdibašić: Znanje i vjera ključ su uspjeha

 

Cijeli tekst u Preporodu od 1. januara

 

Njena posebna veza sa Kur'anom započela je kada je imala osam godina, dok je njeno intenzivnije učenje na polju hifza počelo prije tri godine.

-Za Kur'an sam se počela zanimati još od malih nogu jer sam često gledala svoje roditelje, a i nanu i djeda kako uče Kur'an. Rano sam naučila arapsko pismo, a moje intenzivnije druženje sa Kur'anom je počelo u devetom razredu osnovne škole, kada sam počela sa hifzom. – kazala nam je Elmedina.

Nižu se rezulati ko biseri u nizu

U vrlo kratkom periodu Elmedina je na polju učenja hifza na međunarodnom nivou ostvarila više nego dobre rezultate.

-Učestvovala sam na (svjetskom) takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu gdje sam bila jedina takmičarka. Na takmičenju učača Kur'ana u Sarajevu sam osvojila treće mjesto u kategoriji 5. džuzeva. Dok sam na na međnarodnom takmičenju učača Kur'ana održanom u Tuzli, u kategoriji sure Bekare, osvojila treće mjesto. – skromno nam navodi Elmedina koja će ove godine svoje srednjoškolsko obrazovanje privesti kraju, i steči diplomu u najstarijoj obrazovnoj instituciji u sjevero-istočnom dijelu Bosne.

Pored uspjeha na polju izučavanja Kur'ana ova mlada Tuzlanka je odlična i primjerna učenica. Već dvije godine jedna je od učača hafiske mukabele za žene, koju organizira Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

Mukabelu opisuje kao jedno veoma korisno i lijepo iskustvo. I kako kaže, stranice se bolje utvrde, a osoba se oslobodi treme jer 30 dana zaredom uči pred drugim ljudima.

Po pitanju učenja i izučavanja Kur'ana, planovi ove mlade Tuzlanke su da se i dalje druži uz Kur'an, da pored obaveza na fakultetu, stiče znanja iz Kur'ana, drugih kiraeta, i tako pokuša postići neku sredinu kad je u pitanju žeđ za znanjem koju želi taliti znanjima iz različitih oblasti.

Na samom kraju našeg razgovora Elmedina je željela posebno podcrtati da joj posebnu podršku na njenom putu sticanja znanja prije svega njena porodica, njen muhafiz, kao i profesori i profesorice iz Behram-begove medrese. A ono što je željela uputiti kao poruku mladima je da ustraju na svom putu obrazovanja i stjecanja raznih korisnih vještina, i da te vještine i znanje ne zaborave oplemeniti svojom vjerom. Ova buduća hafiza je mišljenja da je znanje ključ uspjeha, koji će omogućuti bolji i lagodniji život svima nama.