EMA odobrila korištenje deksametazona u svrhu liječenja od COVID-19

Date:

Evropska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od korona-virusa koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje korona-virusa u Evropi nakon remdesivira.

Kako prenosi Fena, EMA je objavila da taj lijek može biti opcija za liječenje odraslih i adolescenata kojima treba terapija kisikom ili respirator, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih naučnika.

Ispitivanje, pod nazivom Recovery, koje su proveli znanstvenici s Oxforda, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od korona-virusa. Lijek je u međuvremenu odobren u Japanu.

Lijek se koristi već desetljećima, jeftin je i lako dostupan. Često ga se koristi za razna upalna stanja. Tvrtke sada mogu zatražiti dozvolu od svojih nacionalnih regulatora ili EMA-e za dodatno korištenje lijeka, navodi EMA.

EMA također navodi da je preporučena doza za odrasle i adolescente, u dobi od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, 6 mg jednom na dan kroz deset dana.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related