Erbas: Preporod Aja Sofije bit će izvor nade za potlačene i prvi znak ponovnog uspona naše civilizacije

Date:

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas uputio je pismo muslimanskim vjerskim liderima povodom otvaranja, odnosno ponovnog početka korištenja Aje Sofije kao džamije, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Uprave za vjerske poslove Republike Turske je saopćeno da je Erbas u svom pismu istakao da Aja Sofija doživljava jedan od svojih preporoda.

Na kraju svog pisma čestitao je nadolazeći Bajram, te izrazio želju da u najskorijem vremenu obavi molitvu u Aja Sofiji skupa sa vjerskim liderima.

U istanbulskoj Aji Sofiji u petak je klanjan prvi džuma-namaz nakon 86 godina, a namazu u i ispred džamije prisustvovalo je oko 350.000 vjernika.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aje Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza.

(Preporod.info/Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related