Erdogan: Džamije u Turskoj od petka ponovo otvorene

Date:

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja uspješno nastavlja borbu protiv epidemije korona virusa, dodajući kako će se život u toj zemlji normalizovati u skladu s razvojem situacije, javlja Anadolu Agency (AA).

– Pokazali smo da smo s našim narodom i u ovim teškim danima, pružanjem novčane podrške od 11,5 milijardi lira za blizu 10 miliona građana u posljednja dva mjeseca – kazao je Erdogan na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka kabineta, dodajući da je osigurana i finansijska pomoć za 5,5 miliona građana s niskim primanjima.

– Programi podrške Republike Turske nisu kao kod nekih zemalja samo na papiru, nego se zapravo realiziraju u praksi – rekao je turski predsjednik.

Erdogan je kazao da će od 29. maja, džuma-namazom, sedmičnom molitvom petkom, džamije u Turskoj ponovo biti otvorene za vjernike, a da će nova školska godina početi u septembru.

Izjavio je također da će od prvog do zadnjeg dana Bajrama u svih 81 turskih provincija na snazi biti određena ograničenja izlazaka na ulicu.

Istakao je i kako je jedini način da se okonča pandemija njeno rješavanje na globalnom nivou.

Naglasio je da Turska uprkos pandemiji nastavlja sa započetim projektima, dodajući da će ove sedmice biti otvorena i Gradska bolnica Bašakšehir.

– U četvrtak, zajedno s premijerom Japana gospodinom Shinzom Abeom, otvaramo cijelu Gradsku bolnicu Bašakšehir – rekao je Erdogan.

Riječ je o velikom kompleksu koji se prostire na oko milijun metara kvadratnih s kapacitetom od 2.682 kreveta.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related