Erdogan: Međunarodna zajednica se mora pokrenuti kako se tragedije poput holokausta, Bosne, Ruande i Kambodže ne bi ponovile

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da se međunarodna zajednica mora aktivirati kako se tragedije poput holokausta, Bosne, Ruande i Kambodže ne bi ponovile.

Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika objavila je Erdoganovu poruku koju je uputio povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Erdoganova video poruka je objavljena na posebnoj internet stranici “weremember.gov.tr“ koja je danas otvorena, a koju su Direkcija za komunikacije pri uredu turskog predsjednika i Ministarstvo vanjskih poslova Turske priredili s ciljem podsjećanja na sve genocide koji su se dogodili u svijetu i odavanja počasti svim žrtvama genocida.

Stranica je priređena na engleskom jeziku s ciljem jačanja svijesti i odgovornosti javnosti i međunarodne zajednice kada je u pitanju očuvanje mira i suživota u svijetu.

Odajući počast svim žrtvama genocida u svijetu, turski predsjednik Erdogan je istakao da čovječanstvo prolazi kroz teško razdoblje u kojem se širi pandemija COVID-19, ali i virusi rasizma.

Ukazujući na porast napada na džamije, sinagoge i crkve u svijetu, Erdogan je kazao da je u porastu mržnja prema zajednicama koje se razlikuju po etničkoj, vjerskoj, jezičkoj ili rasnoj pripadnosti.

Erdogan je upozorio da rasistički terorizam predstavlja sigurnosnu prijetnju koja podriva mir i volju naroda za suživot.

– Nemili događaji iz prošlog stoljeća pokazali su koliko boli i patnje mogu izazvati rasističke ideologije. Milioni ljudi su stradali u holokaustu, Bosni, Ruandi i Kambodži, a svi ti genocidi su imali predznake u vidu sistematske diskriminacije, marginalizacije i rastućeg govora mržnje koji su znatno ranije manifestirani. Svi ti genocidi su živi primjeri koji upozoravaju međunarodnu zajednicu na odgovornost – poručio je Erdogan.

On je dalje kazao da borba protiv govora mržnje nije samo zadaća žrtava, već zadaća cijelog čovječanstva u kojoj važne uloge imaju svi, uključujući međunarodne organizacije, države, medije, političare, civilno društvo, vjerske grupe i intelektualce.

Podsjetivši kako Turska gaji višestoljetnu tradiciju suživota razlika, Erdogan je kazao da aktuelno tursko rukovodstvo na svim međunarodnim platformama ukazuje na vitalnu važnost odbrane civilizacijskih vrijednosti zajedništva i mira.

Dodao je da je Turska, provedbom politike otvorenih vrata, zbrinula sve izbjegle, bez obzira na njihovu vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

– Međunarodna zajednica se mora pokrenuti kako se tragedije poput holokausta, Bosne, Ruande i Kambodže ne bi ponovile. Konačno treba reći stop širenju neprijateljstva prema islamu, i ksenofobiji koja se širi pod uticajem digitalnih platformi i medija – poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je i ovom prilikom odao počast svim žrtvama genocida i izrazio nadu u okončanje svih vrsta diskriminacija i budućnost u kojoj više neće biti zločina protiv čovječnosti.

Na internet stranici “weremember.gov.tr” će biti informacije, dokumenti i snimci kojima će se podsjećati na genocide poput holokausta, Ruande, Srebrenice i Kambodže. Biće dostupne i knjige i istraživanja koja su vođena o temama genocida.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related