Erdogan: Mi sebe smatramo neodvojivim dijelom Evrope

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u nedjelju kako Turska sebe smatra neodvojivim dijelom Evrope. 

Erdogan se putem video konferencije obratio na 7. redovnom kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za gradove Isparta, Burdur, Gumushane, Kastamonu i Sinop, javlja Anadolija.

– Mi smo narod koji je hiljadama godina čuvao čvrste veze s Istokom i uvijek bio okrenut prema Zapadu. Na širokom geografskom području ostavili smo počast kao predstavnici pravednosti, stoljećima smo bili poveznica različitih kultura i civilizacija – poručio je.

Podvukao je također, kako Osmansko carstvo, i kada se izuzme period prije toga, u Evropi ima svoju prošlost od 600 godina. 

– Mi i danas sebe smatramo neodvojivim dijelom Evrope. Oduvijek smo bili najjača članica Zapadnih saveza, posebno NATO-a. Sve dok nas ne primoraju da tragamo na drugim mjestima, naš izbor je uvijek bio Zapad, od odbrane do trgovine – poručio je Erdogan.

Ipak, kako je podvukao, to ne znači da će Turska pognuti glavu pred otvorenim napadima na zemlju i njen narod, nepravdama pod različitim maskama i dvostrukim standardima. 

– Unatoč svemu, vjerujemo da nemamo problem niti s jednom zemljom niti institucijom koji nije moguće riješiti politikom, dijalogom i pregovorima. Zbog toga, pozivam EU, ispunite svoja obećanja, od punopravnog članstva do pitanja izbjeglica, dopustite nam da zajedno uspostavimo bližu i učinkovitiju suradnju – kazao je Erdogan.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related