Erdogan: Mir i stabilnost na Balkanu od najvećeg značaja za Tursku

“Pomno pratim odvažne korake koje Vi preduzimate ka zemljama regiona. Turska je uvijek spremna da doprinese zalaganjima usmjerenim ka zaštiti mira i stabilnosti. Saradnja Turske i Srbije, ključnih zemalja regiona, biće najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona”, naveo je Erdogan.

Predsjednik Turske ocijenio je da je Trilateralni proces Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina koristan mehanizam i da je dogovor, koji je postignut tokom njegove posjete Srbiji o otpočinjanju priprema za Samit koji će biti održan sljedeće godine, važan korak za cijeli region.

Erdogan je izrazio zahvalnost za saradnju u borbi Turske protiv terorističke organizacije FETO.

On je zahvalio zbog “”besprijekornog” programa tokom posjete Beogradu i Novom Pazaru i “besprijekornih mjera bezbjednosti” tokom posjete.

Predsjednik Turske naveo je da je posebno “dirnut srdačnim prijemom” u Sandžaku i da je ta posjeta predstavljala “most prijateljstva” Srbije i Turske.

“Podstičemo istaknute poslovne ljude iz Turske, koji su zajedno sa mnom posjetili Srbiju, da ulažu u Sandžak. Siguran sam da su preduzeli konkretne korake na ovom polju, na sastancima koje su održali sa svojim sagovornicima”, naveo je Erdogan.

On je ocijenio da će osnivanje Visokog savjeta za saradnju biti okvir za nastavak međusobnih posjeta na visokom nivou.

Predsjednik Turske ponovio je da bi mu bilo zadovoljstvo da Vučiću bude domaćin u Turskoj.

(AA)