Erdogan: Mjere na granicama ostaju do ispunjenja očekivanja Turske

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska nastaviti s aktuelnim mjerama na granicama sve dok konkretno ne budu ispunjena sva njena očekivanja, uključujući otvaranje poglavlja o slobodnom kretanju, revidiranju carinske unije i finansijske pomoći.

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika u parlamentu u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja. U fokusu Erdoganovog obraćanja bila je aktuelna situacija oko azilanata te situacija u Idlibu.

Poručio je kako je Turska dogovorila privremeno primirje i ostale sporazume, jer je željela održivo rješenje za krizu u Idlibu.

– Dogovorili smo privremeni prekid vatre i ostale sporazume kako bi pronašli, za sve strane, razumno, izvodljivo i održivo rješenje za krizu u Idlibu, a ne zbog toga što nemamo snage za borbu protiv režima i terorističkih organizacija – poručio je Erdogan.

Dodao je da će se pridržavati obećanja koja smo dali, sve dok režim i milicije koje ga podržavaju pokažu istu osjetljivost.

– Ali, ako oni ne budu ispunili svoja obećanja, nećemo se suzdržavati da naš odgovor bude još žešći nego je to bilo prošlog puta – poručio je on.

Iznio je kritike na račun Grčke zbog postupanja prema azilantima na granici te zemlje, poručivši kako su takva nečovječna postupanja barbarizam.

– Nevine ljude, koji nemaju drugog cilja osim spasiti svoj život i obezbijediti djeci bolju budućnost, izlagati nečovječnim postupanjima poput otvaranja vatre, bacanja suzavaca i poljevanja vrelom vodom, barbarizam je u pravom smislu te riječi”, poručio je Erdogan, naglasivši da “između onoga što su činili nacisti i onoga što vidimo na grčkoj granici nema nikakve razlike”. 

Erdogan je dodao kao “mjere na granicama ostaju do ispunjenja očekivanja Turske, otvaranja poglavlja, revidiranja carinske unije i finansijske pomoći”.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related