Erdogan na otvaranju bolnice u Istanbulu: Ovo je pokazatelj nivoa na kojem je zdravstvo Turske

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je svečanom otvaranju novoizgrađene bolnice u Sancaktepeu u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na otvaranju Bolnice “Prof. dr. Feriha Oz“ u Istanbulu kazao da su takve bolnice najkonkretniji primjer nivoa na koji je stiglo zdravstvo Turske.

“U periodu pandemije kada su se urušili zdravstveni sistemi mnogih država, Turska je najbolje iskoristila postojeće i osigurala nove resurse“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je za manje od dva mjeseca izgrađena bolnica “Prof. dr. Feriha Oz“, Erdogan je kazao da je riječ o bolnici čije su sve sobe opremljene svime što je potrebnom za intenzivnu njegu i kao takve su izuzetno korisne i za potrebe u vanrednim situacijama poput pandemije COVID-19.

Erdogan je kazao da je Turska tokom pandemije dobila mnogo zahtjeva i izašla u susret i poslala pomoć svojim prijateljima širom svijeta.

“Dosad smo dobili zahtjeve iz više od 190 zemalja za pomoć u jeku pandemije, a mi smo u više od 90 država poslali različite vrste pomoći i medicinske opreme”, kazao je Erdogan.

Novoizgrađena bolnica u istanbulskom Sancaktepeu nosi ime profesorice i ljekarke Ferihe Oz koja je preminula od posljedica zaraze koronavirusom.

“Mi smo zahvalan narod i ne zaboravljamo one koji služe ovoj zemlji i žrtvuju se za njeno dobro. Zato smo ovoj bolnici dali ime prof. dr. Ferihe Oz, a novoizgrađenoj drugoj bolnici u Yesilkoyu smo dali ime prof. dr. Murata Dilmenera. Tako smo ovjekovječili imena naših profesora i ljekara koji su svoje živote posvetili liječenju ljudi i posljednje dane života proveli u borbi protiv pandemije“, kazao je Erdogan i podsjetio da je nedavno i novoizgrađenoj bolnici u Okmeydanu dato ime prof. dr. Cemila Tascioglua.

Erdogan se zahvalio svima koji su doprinijeli brzoj izgradnji moderne bolnice, uključujući i resornog turskog ministra Fahrettina Kocu i kompaniju Ronesans koja je bila izvođač radova na dvjema bolnicama, a naplatila je radove za samo jednu, dok je radove na drugoj dobrovoljno vodila o vlastitom trošku.

Vlasti Republike Turske su istodobno izgradile dvije velike bolnice u istanbulskim regijama Yesilkoy i Sancaktepe.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je nakon sjednice kabineta 6. aprila najavio izgradnju tih dviju bolnica u Istanbulu, a njihova izgradnja počela je tri dana kasnije na lokalitetima aerodroma “Ataturk“ i kvarta Sarigazi.

Novoizgrađene bolnice su kapaciteta od po 1.008 bolničkih kreveta. Biće namijenjene za liječenje žrtava prirodnih nesreća, poput epidemija, zemljotresa i drugih vanrednih situacija.

Svaka od dviju bolnica prostire se na površini od 184.000 metara kvadratnih i sadrži 70.000 metara kvadratnih natkrivenog prostora. Obje bolnice imaju i svu potrebnu medicinsku infrastrukturu s operacijskim salama, MR-om, trijažnim prostorijama, laboratorijama i drugim popratnim sadržajima.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related