Erdogan: Nastavit ćemo održavati duh Canakkalea živim

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da će Turska nastaviti čuvati duh Bitke na Canakkaleu i ustrajati u progresu i odbrani prava i interesa njenog naroda čija historija je bogata slavnim pobjedama.

U Turskoj se danas obilježava 106. godišnjica kopnene Bitke na Canakkaleu, a turski predsjednik Erdogan je u poruci tim povodom odao počast svim šehidima koji su utkali svoje živote u temelje nezavisnosti Turske.

– Kako u prošlosti, tako i sada naš narod pokazuje da je spreman i u najtežim okolnostima da se mobilizira i po cijenu života brani svoju domovinu i zastavu. Zadaća novih generacija je da čuva poruku nezavisnosti i budućnosti koje su krvlju, žarom i tijelima ispisane na Canakkaleu – poručio je Erdogan.

U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan 1915. godine, devet mjeseci nakon početka Prvog svjetskog rata, saveznički vojnici iskrcali su se na obale Galipolja s namjerom sa otvore tjesnac Canakkalea za prodor savezničke flote za napad na Istanbul. Međutim, savezničke snage naišle su na snažan i hrabar otpor Turaka i nisu uspjele u nakani.

Selo Anzak u kojem se tradicionalno obilježava godišnjica kopnene bitke na Galipolju je ustvari akronim koji trajno podsjeća na učešće australske i novozelandske vojske u toj bitci (Australian and New Zeland Army Corps).

Širom Australije i Novog Zelanda danas se također obilježava Dan Anzaka.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related