Erdogan: Nijemi posmatrači masakara u Bosni ignorisali i Karabah, zajedno izgradimo novo doba

Date:

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan čestitao je danas Azerbejdžanu, njegovom narodu i predsjedniku Ilhamu Aliyevu na oslobađanju okupirane teritorije Nagorno Karabaha.

Erdogan je podsjetivši na sporazum potpisan između Azerbejdžana i Armenije u vezi s Nagorno Karabahom istakao da će azerbejdžanska teritorija koja još uvijek nije oslobođena i preostali dijelovi u Karabahu, biti prepušteni Azerbejdžanu. 

– Prema sporazumu, Armenija će Kalbajar Azerbejdžanu predati do 15. novembra, Agdam i Kazak do 20. novembra, a Lachin do 1. decembra. Između Azerbejdžana i Autonomne pokrajine Nahcivan bit će uspostavljena komunikacijska veza, i u tom cilju izgrađen put. Isto tako, između Armenije i Hankentija bit će uspostavljen koridor. Raseljeni Azerbejdžanci će se pod nadzorom UN-ovog Visokog komesarijata za izbjeglice vratiti kućama – rekao je Erdogan u obraćanju parlamentarnoj grupi Stranke pravde i razvoja.

Dodao je da će Turska zajedno s Rusijom biti u zajedničkim mirovnim snagama koje će na tom području biti formirane radi nadzora i kontrole implementacije dogovora. 

Podsjećajući da su Turska i turski narod zajedno s azerbejdžanskom braćom u srcu svaki dan 28 godina osjećali bol zbog okupacije, Erdogan je naglasio da su “oni koji su bili nijemi posmatrači na Kipru, kao i pred masakrima u Bosni 1990-tih, ignorisali i masakre u Karabahu.” 

– Mi smo vi zajedno s azerbejdžanskom braćom proživljavali bol radi ubijene djece, žena i starih u Hodžaliju i ostalim gradovima u Karabahu, svi smo zajedno plakali. Kada je Armenija ponovo počela napadati azerbejdžansku teritoriju svim srcem i mogućnostima bili smo uz azerbejdžansku braću, te doprinijeli procesu koji će okončati ovu okupaciju. Nasuprot ubistvima koje je izvela Armenija, stalnim napadanjem civilnih naselja, bit će osigurano da više nijednom civilu ne bude nanesena šteta – rekao je turski predsjednik.

Kazao je da je država Azerbejdžan, kao što je to bio slučaj i do danas, obećala kako i od sad nijednom civilu neće biti nanesena šteta.

Iskazao je nadu da će mnogo bližom i jačom saradnjom s Azerbejdžanom, Turska zajedno izgraditi zajedničku budućnosti.

– U procesu promjena koje se dešavaju u našoj regiji i svijetu, naše ćemo zemlje, ruku pod ruku kao dvije bratske zemlje, uzdići i zajedno ostvariti naše ciljeve – kazao je Erdogan.

Izrazio je nadu da će i u Siriji, kao što je i u Karabahu, u najskorije vrijeme početi period mira i sigurnosti.

– Za to je potrebno onesposobiti terorističke organizacije i režim, koji su sirijsku teritoriju natopili krvlju. Spremni smo raditi sa svim silama akterima na tom području, uključujući i Rusiju radi gradnje nove Sirije koja će biti oblikovana direktnom voljom naroda te zemlje. Kako je u Karabahu u kratkom roku uspostavljen pravedan mir, vjerujemo da se prisnom saradnjom i u Siriji može poduzeti sličan korak. Na isti način, nadamo se da se i da će politički pregovori koji traju u Libiji, biti okončani dogovorom koji je održiv, razuman i prihvatljiv za sve strane – poručio je, između ostalog, Erdogan.

Vjerujemo, kako je kazao, da, ukoliko grčka i kiparski Grci odustanu od razmaženog stava, u veoma kratkom roku u Istočnom Mediteranu, moguće postići dogovor koji će biti baziran na pravičnosti.

– Turska je spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se pustili korijeni blagostanja, mira i sigurnosti u našoj regiji. Kao zemlje regiona, moguće je da u novom globalnom političkom i ekonomskom poretku koji se ubrzava zajedno s pandemijom, zauzmemo mjesto koje zaslužujemo ukoliko nesuglasice brzo okončamo dogovorom i svi zajednički djelujemo. Odatle polazi i put spasa iz krize u kojoj se nalazi Evropska unija, a koja se više ne može skrivati – kazao je turski predsjednik. 

Erdogan je poručio da “kako bi se ukinula neizvjesnost u našoj regiji do koje je došlo nakon izbora u Americi, neophodno je u potpunosti otvoriti diplomatske i komunikacijske kanale”.

– U skladu s tim pristupom, nastavit ćemo jačati svoje prisustvo na terenu, kao i efikasno voditi diplomatske kanale. Spremni smo u novom periodu zajednički djelovati sa svim zemljama u regionu čije narode smatramo braćom i prijateljima. Ni prema kome nemamo tajne ili predrasude, neprijateljstvo ili mračne račune. Najiskrenije pozivamo svakog da u okviru mira, sigurnosti, pravde, ljubavi i poštovanja zajedno izgradimo novo doba – poručio je turski predsjednik. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related