Erdogan: Od EU ne očekujem sankcije, nego da ispuni obećanje o članstvu

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da od Evropske unije (EU) ne očekuje sankcije nego da ispuni dato obećanje o članstvu.

– Turska od Evropske unije ne očekuje sankcije, nego ispunjenje obećanja o punopravnom članstvu koje je godinama odlagano – kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka kabineta.

Istakao je također da je turska ekonomija spremna na sve vrste izazova, ali i novonastalih prilika i svih drugih različitih scenarija, prenosi AA.

– Odlučno ćemo provesti potrebne reforme koje će poboljšati investicijsko okruženje i ojačati klimu koja će eliminirati bilo kakve sumnje investitora – rekao je Erdogan.

Dodao je da, ako su se u prošlosti izborili sa inflacijom i smanjili je na jednoznamenkastu cifru, sada će to opet postići.

Erdogan je napomenuo da Turska nudi brojne pogodnosti i prednosti investitorima.

– Naša raznolika proizvodnja, logistički kapaciteti, snažan lanac snabdijevanja, poticaji koje nudimo i naša dinamična radna snaga oduševit će sve koji investiraju u Tursku. Zahvaljujući snažnom bankarskom sistemu, naša zemlja posjeduje potencijal da pruži svim investitorima podršku koja im je potrebna – naglasio je Erdogan.

Također je pozvao turski narod da razmjeni štednju u stranim valutama i tako pomogne svojoj zemlji.

– Očekujem od naših građana da podrže našu borbu investicijama koje će doprinijeti proizvodnji i zapošljavanju tako što će razmijeniti svoju štednju iz stranih deviza u tursku liru – kazao je Erdogan.

Komentarišući Nacionalni svemirski program Turske, poručio je da njegova zemlja poduzima ogromne napore na tom planu.

– Blizu su dani kada će se u svemiru zavijoriti zastava naše zemlje – rekao je turski predsjednik.

Govoreći o dešavanjima u regionu, istakao je da Karabah više nije zamrznuti sukob, već “slavna pobjeda koja je uslijedila nakon što je pravda pobijedila zlo”.

Na kraju je još istakao da će policijski sat u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u Turskoj biti na snazi od 31. decembra do 4. januara.

– Mjera policijskog sata kontinuirano će se primjenjivati od 21 sat u četvrtak, 31. decembra, do 5 sati u ponedjeljak, 4. januara – kazao je Erdogan.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related