Erdogan pokrenuo kampanju solidarnosti za pomoć u borbi protiv koronavirusa

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan večeras je pokrenuo nacionalnu kampanju solidarnosti za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa u toj zemlji.

Nakon sjednice kabineta, koja je prvi put održana putem video konferencije, Erdogan je kazao da je u jeku epidemije koronavirusa izuzetno važno da svi daju vlastiti doprinos te je saopćio da se u korist kampanje solidarnosti odrekao sedam mjesečnih plaća, javlja Anadolija.

Erdogan je kazao da su članovi njegovog kabineta, uključujući i ministre, obećali donirati ukupno 5,2 miliona turskih lira (791.000 dolara).

Ističući kako je cilj kampanje osigurati dodatna sredstva za pomoć kategorijama stanovništva koje je najteže pogođeno epidemijom, Erdogan je pozvao turske zvaničnike i druge pojedince da se pridruže toj kampanji.

Kampanja je za kratko vrijeme naišla na veliki odjek u Turskoj, a među prvima je pet plaća donirao predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop.

– Ovo su teški dani koje će prebroditi zajedništvom i solidarnošću. Zajedno smo jaki i zajedno činimo Tursku. Kampanja koju je predsjednik pokrenuo će posvjedočiti naše zajedništvo i slogu –  poručio je Sentop na Twitteru.

Oglasio se i predsjednik Turske unije berzi i privrednih komora Rifat Hisarciklioglu koji je najavio da će ta ustanova u kampanji donirati deset miliona lira (1,55 miliona dolara).

Kampanji se već u prvim njenim satima pridružio i veliki broj gradonačelnika, načelnika i drugih zvaničnika i javnih ličnosti u Turskoj.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related