Erdogan povodom Dana Republike Turske: Naš narod i dalje u slozi i bratstvu gradi bolju budućnost

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan istakao je kako Turska odlučno korača ka ostvarivanju ciljeva sa istom voljom kojom su osujećeni okupatorski planovi i osnovana Republika Turska.

U Turskoj se sutra obilježava nacionalni praznik Dan Republike, a tim povodom turski predsjednik Erdogan je u videoporuci odao počast svim turskim šehidima, borcima i osnivaču moderne turske države Gazi Mustafi Kemalu Ataturku.

Ističući hiljadugodišnju herojsku borbu za očuvanje turske domovine, Erdogan je kazao da su izvojevane mnoge pobjede i da se i dalje vode velike borbe protiv neprijatelja i terorizma.

On je na 97. godišnjicu osnivanja Republike Turske posebno odao počast i Velikoj narodnoj skupštini, odnosno parlamentu te zemlje, za kojeg je kazao da je i 15. jula 2016. godine pokazao hrabri otpor pučistima i teroristima FETO-a i još jednom potvrdio svoj status heroja.

-U jeku priprema proslave jubilarne stote godišnjice Republike, odlučno nastavljamo naš put ostvarenja ciljeva zacrtanih za tu 2023. godinu-poručio je Erdogan.

Erdogan je dalje naglasio da je Turska na putu borbe za demokraciju i razvoj prevazišla mnoge izazove i prepreke, uključujući jednopartijsku diktaturu, vojne udare, zavjere i terorizam.

-Naš narod, koji je u borbi za nezavisnost i osnivanje Republike bio kao jedno srce, jedna pesnica, uključujući sve od sedam do 77, danas također u slozi i bratstvu gradi budućnost- kazao je Erdogan.

On je dodao da je Turska sve bliže ostvarenju svojih ciljeva, ali da se stalno proširuje i front napada na tu zemlju.

-Snagom koju crpimo iz podrške nacije, osujećujemo sve te napade na našu diplomaciju, ekonomiju i vrijednosti. Oni koji su malim intervencijama u prošlosti određivali pravac Turske, sada su uznemireni jer Turska djeluje po vlastitoj volji i ciljevima, a njihove riječi i aktivnosti više ne vrijede. Naša država ne gleda ko će šta reći ili uraditi, već djeluje i djelovat će na osnovu vlastitih vizija i agendi- poručio je Erdogan.

Naglasivši da je Turska danas mnogo jača, otpornija i samouvjerenija nego li je bila prije 20 godina, Erdogan je kazao da će 2023. godine ciljevi te zemlje biti ostvareni i biti započeta sasvim nova era u regiji i svijetu.

Turski predsjednik Erdogan je na kraju poruke naciji kazao da sve više odjeka ima i tursko zagovaranje reforme nepravednog i neefikasnog međunarodnog sistema, a da je sve sigurniji put kojim Turska s prijateljima ide ka boljoj i pravednijoj budućnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

-Neka nam je Bog na pomoći. Još jednom vam čestitam 97. godišnjicu osnivanja naše Republike- poručio je Erdogan.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related