Erdogan pozvao sve grupe u Turskoj da se uključe u proces reforme ustava

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan komentirao je danas najavu moguće reforme Ustava te zemlje i poručio da je dobrodošao svako ko želi doprinijeti pisanju nacrta novog najvišeg pravnog akta države.

– Tako sveobuhvatan posao će biti svrsishodan uključivanjem svih grupa u državi – kazao je Erdogan u obraćanju učesnicima kongresa vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) koji su održani u pet turskih provincija.

Erdogan je u ponedjeljak kazao da će ideju novog ustava Turske biti moguće provesti ako AK Partija postigne konsenzus sa Partijom nacionalnog pokreta (MHP) koja je njen partner u Narodnoj alijansi koja je provela reformu prelaska sa parlamentarni na predsjednički sistem u Turskoj.

– U kontekstu pisanja nacrta novog ustava bismo željeli vidjeti sve grupe i njihove pozitivne doprinose tom procesu – kazao je Erdogan.

On je također kazao da će novi ustav biti izgrađen na historijskim iskoracima koje je Turska napravila u proteklom periodu, uključujući i prelazak na politički sistem upravljanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ističući potrebu izmjene ustava zbog velikih reformi i uspjeha koje je Turska ostvarila u proteklim godinama, Erdogan je kazao da bi novi ustav otvorio put za ostvarivanje ciljeva i vizija koje Turska ima za godine koje dolaze.

Predsjednik MHP-a Devlet Bahceli je nedavno podržao ideju reforme Ustava Turske, a Erdogan je danas pozdravio taj njegov stav i izrazio uvjerenje da će zajedno raditi na tom procesu.

Bahceli je jučer kazao da Turska ima obavezu izmijeniti postojeći ustav jer je on nastao u jeku vanrednih okolnosti.

Turski predsjednik Erdogan je danas komentirao i demonstracije protiv nedavnog imenovanja novog rektora Bogazici univerziteta u Istanbulu u poručio je da tursku omladinu čine oni koji koračaju uz turske snage sigurnosti i borbe se protiv terorizma, a ne oni koji napadaju policiju i podržavaju terorističke grupe.

Grupa studenata protivila se imenovanju rektora Mehmeta Bulua, a uhapšena su dva studenta zbog uvredljivog načina izlaganja fotografije na tlu tog univerziteta.

Jučer je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu izjavio da je tokom protesta privedeno skoro 80 članova radikalnih ljevičarskih terorističkih grupa, uključujući DHKP/C i TKP-ML.

Erdogan je danas poručio da Turska neće dozvoliti da teroristi vladaju u njoj.

– Ova zemlja više neće dozvoliti nerede kao što su bili u Gezi parku na Taksimu – poručio je Erdogan.

Neredi na protestima u Gezi parku u Istanbulu dogodili su se na ljeto 2013. godine, a turske vlasti su naknadno otkrile da su te proteste i nerede izazvali teroristi FETO-a koji su prethodno infiltrirani unutar turske policije i pravosuđa.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related