Erdogan predstavio paket mjera ‘Štit ekonomske stabilnosti’ vrijedan 15,4 milijarde dolara

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je u srijedu paket u okviru mjera protiv korona virusa, nazvan “Štit ekonomske stabilnosti”, u okviru kojeg je osigurano 100 milijardi turskih lira (15,4 milijarde dolara) radi smanjivanja posljedica pandemije korona vriusa.

Erdogan je na konferenciji za novinare podsjetio na opasnost od širenja korona virusa u cijelom svijetu, podsjetivši i na to kako je Turska zemlja koja je pravovremeno poduzela mjere protiv njegovog širenja.

Još jednom je ukazao na važnost praćenja svih uputa i mjera koje se poduzimaju protiv korone, a turske građane pozvao da ne napuštaju domove izuzev krajnje potrebe i izbjegavaju kontakte dok prijetnja korona virusa ne prestane.

Erdogan je kazao kako trenutno nije vrijeme za bilo kakvu šetnju vani, vrijeme je poduzimanja mjera i smirenost.

– Vrijeme je da sve što smo u mogućnosti obavljamo od kuće, da kontakt s vanjskim svijetom svedemo na minimum. Vrijeme je da na tom planu uložimo maksimalan trud, kako radi naših najmilijih, tako i radi cjelokupnog društva – rekao je Erdogan.

Dodao je da “ulazimo u novu eru u kojoj će vjerojatno doći do radikalnih promjena u globalnom ekonomskom, političkom i društvenom poretku.”

Govoreći o mjerama kojima će ublažiti efekte korona virusa na svakodnevni život, Erdogan je kazao kako je najniža penzija u državi povećana na 1.500 turskih lira (231 dolar).

– Paketom koji smo nazvali ‘Štit ekonomske stabilnosti’ raspoređujemo resurs od 100 milijardi lira, radi smanjinvanja posljedica od korona virusa – poručio je Erdogan, dodavši kao finansijskih organizacija očekuje korake za produženje kreditnih uvjeta za održavanje zaposlenosti i održavanje ekonomskog rasta.

 – Nastavljamo punom brzinom raditi na razvijanju vakcine i lijekova protiv bolesti Covid-19 – rekao je Erdogan, dodajući kako će biti pružena podrška i turskoj aviokompaniji Turkish Airlines, koji je jedna od kompanija koju je kriza najviše pogodila.

Između ostalog Erdogan je poručio kako se za sektore maloprodaje, trgovačkih centara, željeza-čelika, automobilske industrije, hrane i pića, tekstila-konfekcije, logistike-transporta, kina-pozorišta, smještaja, tekstila, organizacije događaja, plaćanje PDV-a i osiguranja za april, maj i juni odgađa na period od šest mjeseci.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related