Erdogan razgovarao sa liderkom Mijanmara Kyi: Osuđujemo napade na nevine civile

Erdogan je tokom telefonskog razgovora šefici mijanmarske diplomacije i državnoj ministrici zaduženoj za rad Predsjedništva Mijanmara Kyi kazao da su cijeli islamski svijet i međunarodna zajednica veoma zabrinuti zbog sve većeg kršenja ljudskih prava muslimana u Arakanu.

Lideri Turske i Mijanmara razmijenili su mišljenja o aktuelnoj situaciji i načinu na koji bi kriza mogla biti riješena, uključujući i pitanje omogućavanja dopremanja humanitarne pomoći ugroženim stanovnicima Arakana.

Turski predsjednik Erdogan je ponovio da Turska najoštrije osuđuje sve terorističke aktivnosti, kao i operacije protiv nevinih civila, te je izrazio zabrinutost da bi dešavanja u Mijanmaru mogla prerasti u veliku humanitarnu krizu širih razmjera.

On je također poručio da je Turska spremna pomoći u rješavanju problema, te je naglasio da se mora voditi oprez da se u tom procesu ne koristi nedozvoljena sila i nanosi šteta civilnom stanovništvu.

O krizi u Mijanmaru Erdogan je ranije razgovarao sa brojnim svjetskim zvaničnicima, uključujući i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa i predsjednika Bangladeša Abdul Hamida, a to je rekao i visokoj zvaničnici Mijanmara Kyi tokom telefonskog razgovora.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Prema posljednim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do jučer ušlo 73.000 muslimana iz Arakana, a desetine hiljada njih čekaju na prelazak granice.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

(AA)