Erdogan: SAD mora prestati podržavati teroriste

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako teroristička organizacija PKK ne poznaje granice podlosti te najavio nastavak odlučne borbe do neutralizacije i posljednjeg teroriste.

Kako javlja Anadolu Agency (AA), Erdogan je u obraćanju na Sedmom redovnom kongresu vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Rizeu najoštrije osudio masakr i ubistvo 13 državljana Turske koje su izveli teroristi PKK-a u sjevernoj iračkoj regiji Gara.

Turski predsjednik je kazao da je ta zemlja učinila sve u pokušaju da spasi svoju braću iz ruku terorista.

– Kako smo i najavili, u operaciji Kandža-Orao 2 ušli smo u njihova skrovišta i pećine i u prvoj fazi je ubijeno 42 terorista PKK. Nema te terorističke organizacije, niti pijunske sile koja može stati pred tursku vojsku, koja je svake godine sve jača. Ta teroristička organizacija, koja ne može stajati pred našom vojskom, ne poznaje granice podlosti – poručio je Erdogan.

Predsjednik Turske uputio i poruku vlastima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje su bile nijeme na masakr kojeg su teroristi PKK-a počinili nad turskim državljanima.

– Nema više zavaravanja, ako ćemo nastaviti zajedništvo u svijetu i NATO-u, onda ćete biti iskreni sa nama i više nećete biti uz teroriste. Rekoste da niste uz teroriste, uz PKK, YPG, PYD. Itekako ste uz njih i stojite iza njih – poručio je Erdogan.

On je također kazao da je krv nevinih turskih državljana ubijenih na sjeveru Iraka na rukama svih onih koji štite, podržavaju ili simpatiziraju terorističku organizaciju PKK.

Dodao je da su saučesnici svirepog ubijanja nevinih turskih državljana i svi oni koji su na društvenim mrežama postali propagandna mašinerija terorista PKK-a i njegovih ogranaka.

– Ponosni smo na Turske oružane snage. Naša vojska ne poznaje granice vremena i prostora i ponosni smo što ima kapacitete za provedbu operacija za dobrobit i budućnost naroda i države kada god je to potrebno – kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da bi knjiga o masakrima terorista PKK-a nad civilima bila znatno obimnija od enciklopedija koje su pisali zapadnjaci.

– Nakon ovog masakra u Gari, nijedna zemlja, organizacija i pojedinac ne mogu propitkivati operacije Turske u Iraku i Siriji – poručio je Erdogan.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas kako najoštrije osuđuje teroristički čin u kojem su snage PKK-a najprije otele, a zatim na najbrutalniji način pogubile 13  državljana Republike Turske.

-. Predsjedniku Republike Turske Reccepu Tayyipu Erodanu, porodicama žrtava i cijelom turskom narodu upućujemo izraze iskrenog saučešća – kaže se u saopćenju Predsjedništva BiH.

predsjednistvo.jpg

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related