Erdogan: Sporazum o primirju u Libiji nije postignut na najvišem nivou

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi se i Turska trebala uz Rusiju naći u mirovnim pregovorima koji će se voditi između Azrbejdžana i Armenije.

-Uvjeren sam da Turska ima pravo doprinijeti rješenju i miru, u najmanju ruku koliko to pravo ima i Rusija. Znate da Turska kao članica OSCE-a ima mjesto u Minsk trojcu koji dosad, nažalost, nije polučio rezultate. Azerbejdžan s pravom kaže da će tražiti da se u pregovorima nađe Turska, ako Armenija zatraži prisustvo Rusije. U tom kontekstu bi se Turska trebala naći s Rusijom u tom procesu mirovnih pregovora i uspostave pogranične sigurnosti- kazao je Erdogan u obraćanju novinarima u Istanbulu.

Nakon što je klanjao džumu-namaz u Hz. Alijevoj džamiji u istanbulskom Uskudaru, Erdogan je novinarima kazao da Rusija nije davala izjave u kojima je negativno govorila o Turskoj, već da Turska i Rusija sarađuju na rješavanju kriza u Siriji i Libiji te je dodao da se nada da će tako biti i u procesu rješavanja situacije u Nagorno-Karabahu, , javlja Anadolu Agency (AA).

Na upit novinara da komentira kritike koje je Ministarstvo odbrane SAD-a iznijelo u vezi s informacijama o testiranju odbrambenih raketnih sistema S-400 u turskom Silopiju, Erdogan je kazao da je tačno da su ti testovi rađeni i da se oni i dalje provode, a da Tursku ne zanimaju takvi američki stavovi.

-Nismo mi zemlja koja će svaki put pitati SAD da li možemo testirati svoje oružje. Testiramo mi i druga oružja, uključujući i ona koja kupujemo od SAD-a i to ćemo i dalje činiti- kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je dalje kazao da i Grčka posjeduje ruske raketne sisteme S-300 i da ih testira, a da SAD-u to ne smeta.

-Navodno toj gospodi smeta što tu imamo rusko oružje. Mi smo odlučni i nastavljamo svojim putem-poručio je Erdogan.

Iz ureda Ujedinjenih nacija u Ženevi danas je saopćeno da su sukobljene strane u Libiji postigle sporazum o uspostavi trajnog prekida vatre, a turski predsjednik Erdogan je kazao kako to nije sporazum koji je postignut na najvišem nivou, te je dodao da će vrijeme pokazati koliko će on biti uspješan.

-Ne čini mi se baš najpouzdanijim. Nadam se da će primirje biti poštivano- kazao je Erdogan i dodao da se nada da primirje u Libiji neće imati sudbinu primirja koja Armenija dogovori sa Azerbejdžanom, pa ih odmah i krši.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related