Erdogan: Za 12 godina u Tursku smo vratili 4.440 artefakata naše kulturne baštine

Date:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ta zemlja tokom proteklih 18 godina iz inozemstva vratila oko 4.440 artefakata vlastite kulturne baštine.

Turski predsjednik Erdogan prisustvovao je svečanom otvaranju obnovljenog Državnog muzeja slika i skulptura, a u obraćanju prisutnim je istakao da taj muzej u Ankari okuplja bogatstvo kulturne baštine Turske.

-Podržavamo sve vrste kvalificiranog rada koji će dati dodatnu vrijednost kulturnom i umjetničkom životu naše zemlje i proširiti raznolikost na tom polju- kazao je Erdoga.

Ističući kako je izgradnja civilizacije težak zadatak koji zahtijeva ogromno vrijeme i trud, Erdogan je kazao kako su zaštita baštine i kulture civilizacije, održavanje njezina života i daljnji doprinos baštini također vrlo značajna pitanja.

-Naši preci stavili su svoj pečat na zemlju koju su osvojili svojim veličanstvenim djelom, odražavajući sjaj naše civilizacije zajedno s njeno bogatom kulturom- kazao je Erdogan.

Naglasio je da se kulturna baština kroz historiju održava i obogaćuje doprinosima novih generacija, a da Turska u cjelini predstavlja svojevrsni muzej na otvorenom, javlja Anadolu Agency (AA).

-Neko su vrijeme muzeji korišteni kao sredstvo za obračun sa svetinjama nacije, kao što je slučaj bio sa džamijom Aja Sofijom- kazao je Erdogan.

Krajem jula ove godine Aja Sofiji je vraćen status džamije i klanjan je u njoj prvi džuma-namaz nakon 86 godina.

Aja Sofija je tokom 916 godina bila crkva, a od osvajanja Istanbula je skoro pet stoljeća bila džamija, da bi proteklih 86 godina imala status muzeja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related