Esad-ef. Pepić: Ahi Evran Veli Kiršehir džamija u Olovu, ako Bog da, u funkciji za ramazan

Date:

Radovi na Ahi Evran Veli Kirsehir džamiji u centru Olova, koja već plijeni svojom ljepotom, uprkos velikim minusima i zimi, ubrzano teku. Vrata džematlijama, sudeći po najavama glavnog imama Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Olovo Esad-ef. Pepića, mogla bi biti otvorena početkom najdražeg nam gosta, mubarek mjeseca ramazana, koji ove godine počinje 2. aprila.

Radove na džamiji i gradilište danas je obišao direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ismail ef. Smailović, koji je boravio u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Olovo.

Cilj posjete je, kako je naglasio glavni imam, bio da se direktor Smajlović upozna o dinamici radova i pripreme džamije za ramazanske aktivnosti. Razgovarano je o ponudi Diyaneta da se angažuje hafiz iz Turske, kako tokom ramazana i u narednom periodu. Direktor Smajović je istakao zadovoljstvo nakon obilaska gradilišta.

– Pred nama je mubarek ramazan i drago mi je da sam danas u posjeti ovom lijepom gradilištu. Raduje me informacija da će Olovo dobiti nasušno potrebnu gradsku džamiju. Olovo treba ovu džamiju. Prilikom službene posjete reisu-l-uleme Olovu 7. decembra 2019. godine bili smo tužni da vidimo u središte grada nezavršeno džamijsko gradilište. Posjete Diyanetu su korištene da se naglasi potreba završetka džamije u Olovu. Obradovan sam i lijepom gestu olovskih džematlija koji dolaze ovdje da ponude svoju pomoć radnicima. Lijepa je gesta da se organizuju ručkovi za radnike. Naravno da nam to govori o ljubavi naših džematlija prema ovoj olovskoj ljepotici – kazao je Smajlović. 

Vrijedni majstori s kojima smo razgovarali govore „Nije lahko ali izgradnja džamije je ugoda i čast”. 

– Cilj je da se do ramazana gradska olovska džamija stavi u funkciju. Radi se na unutrašnjim finim završnim radovima gdje bi trebalo početi završiti fino maltanje kupole i zidova, te uraditi levhe i ilumunaciju. U administrativnoj zgradi oprema se abdesthana koje se nalazi u suterenu – rekao je za Preporod.info ef. Pepić. 

I brojne džematlije stavile su se na raspolaganje, pa radnicima koji se trude da džamija izgleda što ljepše, vodeći računa o svakom detalju dok su je gradili i opremaju, donose obroke. Na raspolaganje su se stavili za bilo kakav vid pomoći. To nam je potvrdio i glavni imam Pepić, kazavši da je do sada na gradilištu zaklano 18 kurbana. 

– Družimo se sa radnicima na gradilištu, koje stimulišemo da u ovim hladnim danima imaju toplu riječ, uz topla lijepa jela. Skoro svaki dan se neko od naših džematlija prijavi da organizira ručak za radnike na gradilištu. Neki pripreme kući i donesu jela, a jedan dio uplati u obližni restoran te donese na gradilištu ručak radnicima – naveo je Pepić.

Esed Hadžiabdić, pravnika u općini Olovo, između ostalih, jedan je od džematlija koji je priredio ručak za radnike na gradilištu. 

– Kao dječak pješačio sam sa jednog na drugi kraj našeg Olova kako bih u džematu klanjao teravih ili neki drugi namaz. Sa obnovom infrastrukture u našoj „na tri rijeke čaršiji“ nedostajalo je nešto, ona posljednja puzla na slagalici pa da se može reći Olovo sada ima šta mu treba. Izgradnja Ahi Evram Veli Kiršehir džamije je izgradnja najvažnije baze za očuvanje vjere i vjerskih propisa, poveznice koja spaja sve muslimane, mjesta društvenih, obrazovnih i socijalnih aktivnosti muslimana olovskog kraja i bratskog grada Kiršehira – kazao je Hadžiabdić.

I Mukrem-ef. Kamber i njegova supruga Amira Kamber priredili su jedan od ručaka za radnike na grdilištu Ahi Evran Veli Kiršehir džamija. 

– Mukrem-ef. i Amira su često bili donatori, mnogim olovskim džamijama su donirali džamijske lustere i levhe, te pomogli džamije za prostirku i grijanje. Posebno Mukrem-ef. je Medžlisu Olovo pomogao organizaciju mektepskog takmičenja i seminara o mektebu. Otac je dvije kćerke Amine i Esre koje su bile mektepski polaznici Olova. Djed je troje unučadi. Vezan u pružanju pomoći mektebima i stipendiranju upravo mektepske djece – ispričao je Pepić. 

Džamija inače nosi ime po poznatom alimu Ahi Evran Veli i projekat je grada Kiršehira.

– Uspjeli smo nakon dvije godine zastoja dobiti finansijsku pomoć od Diyanet Vakufa za dovršetak džamije i administrativne zgrade. Obradovani ponovnim radovima i skorijoj završnici džamije, obavezali smo se da učestvujemo svojim prilozima i drugim vidom pomoći dovršetak gradske džamije. Džematlije su se stavili na raspolaganju glavnom imamu koji je koordinator izgradnje gradske džamije – istakako je Esad-ef. Pepić. 

Pojasnio je da je općina Kiršehir započela izgradnju Ahi Evran Veli Kiršehir džamije u 2017. godini. 

– Fondacija Türkiye Diyanet Vakufa (TDV) je u 2017. godine potpisala sa gradom Kiršehir izgradnju džamije u Olovu. Na prijedlog tadašnjeg načelnika Kiršehira Yašara Bahčedžija prihvaćeno je da ime džamije nosi po znamenitom osnivaču Ahilik (zanatsko) brastvu. Ahi Evran Veli je osnivač zanatskog brastva nastalog na principima kvalitete reda, poštenog poslovanja, istinskog brastva i uzajamnog pomaganja – naveo je Pepić.

Svečanost postavljanja kamena temeljca bila je 3. novembra 2017. godine. Radovi su išli svojom dinamikom do 30. marta 2019. godine.

– U Turskoj su održani lokalni izbori 30 mart 2019. godine, na kojim su nakon 10 godina obavljanja načelničke pozicije došlo do promjene. U prethodnom period Olovo se bratimilo sa Kiršehirom (2013.) a kasnije i potpisalo protokol o izgradnji džamijskog kompleksa. Nažalost, nakon promjene vlasti AK, na vlast dolazi CHP partija koja zbog finansijskih problema odustaje od ovog projekta. Pokušali smo u razgovorima sa predstavnicima nove općinske administracije nastaviti ovaj projekat, ali nismo naišli na pomoć. Uslijedio je period zastoja izgradnje džamije u naredne dvije godine. Uspjeli smo nakon dvije godine zastoja dobiti finansijsku pomoć od Diyanet Vakufa za dovršetak radova – rekao je. 

Pojasnio je da se na 1.520 metara kvadratnih gradi džamija ali i administrativna zgrada u osmanskom stilu. Kompleks je obrazovnog sadržaja (mektepske učionice, kancelarije, saloni, musafirhana, biblioteka sa čitaonicom). Džamija ima kapacitet za 400 klanjača a u dvorištu je planirana izgradnja i šedrvana. 

– Važno je da ova ljepotica koja već sada krasi ljepotu olovskog grada, zablista još ljepšim obliku nakon završetka – naglasio je Esad-ef. Pepić.

Dodao je da je za gradsko jezgro ova džamija od iznimne važnosti. 

–  Ona je naša potreba. Godina 2021. je od strane UNESCO-a proglašena godinom Ahi Evran Velije, a isto je uradio i predsjednik Turske, koji je 2021 godinu proglasio godinom Ahi Evran. Svjesni ovih važnih informacija u dva navrata smo boravili u Ankari gdje smo istakli važnost da se ova džamija završi što prije. Obavezali smo se da do početka ramazana Ahi Evran Veli Kiršehir džamiju stavimo u funkciju. Cilj je uz druženje preuzimanje obaveze za korištenje i održavanje naše čaršijske olovske džamije – poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Olovo Esad-ef. Pepić.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related