Esma Imširpašić – kada djela o čovjeku progovore

Date:

Zavičajni muzej u Travniku, Elči Ibrahim-pašina medresa i porodica rahmetli profesorice Esme Imširpašić ustanovili su Nagradni konkurs “In memoriam Esma Imširpašić”, na kojem pravo učešća imaju autori starosti do 35 godina koji se bave istraživačkim radom u oblasti historije, historije umjetnosti, etnologije i arheologije.

Misija ovog humanog gesta je da se šire pozitivni procesi u našoj sredini i da se podstaknu i afirmiraju mladi ljudi da istražuju, pronalaze i pišu, te time od zaborava sačuvaju brojne spomene na kulturnu baštinu naše domovine.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić kaže kako je ovo jedinstven način da se sačuva uspomena na lik i djelo Esme Imširpašić.

– Svi smo željeli na neki način učiniti sve da ime naše drage Esme ostane zapamćeno, da ostane živjeti sa drugim dobrim djelima, a ta dobra djela su ustvari nešto što nam dolazi iz nauke i područja istraživanja – kaže Maslić.

Ocjenu kvaliteta radova donosi komisija sastavljena od stručnjaka iz ustanova u kojima je Esma djelovala i radila. Na prošlogodišnjem konkursu nagrada je dodijeljena studentu drugog ciklusa na Odsjeku za arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za rad pod nazivom Keramičke lule iz arheološke zbirke Zavičajnog muzeja Travnik.

– I ove godine pozivamo sve zainteresirane mlade istraživače da se uključe. Nadamo se da će konkurencija biti zanimljiva i da će se iz toga izroditi zaista dobri radovi – dodaje Maslić.

Esma Imširpašić radila je kao predmetni profesor historije u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku. Nakon kratke bolesti umrla je 13. oktobra 2018. godine, a iza sebe je ostavila posvećenost i zalaganje za doprinos Zavičajnom muzeju, gdje je bila angažirana na konzervaciji i restauraciji etnološke zbirke. Osim toga, ostat će upamćena i kao dio tima koji je radio na arheološkim iskopavanjima u okolini Travnika.

Magistrirala je 2013. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na temu: “Ženska narodna kultura u Bosni i Hercegovini u XIX stoljeću“. Pred kraj svog života aktivno je radila na kreiranju i dizajniranju Feslook proizvoda, ručno rađenih fesova te tako doprinijela njegovanju kulturnog identiteta kojeg je uspjela prilagoditi modernim vremenima i njegovim izazovima.

Kako to Fatima Maslić bilježi u Divanu, listu Bošnjačke zajednice Kulture Preporod Travnik, Esma je doprinosila svojom neposrednošću, susretljivošću i urođenim šarmom. Nosila je u sebi blagotvornu smirenost koja je njenom držanju davala dostojanstvenu, otmjenu notu.

 Kako se prijaviti?

Rukopisi se primaju na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Konkursom se dodjeljuje jedna nagrada za neobjavljeni rad iz navedenih oblasti. U slučaju da pristigli radovi ne budu zadovoljili kvalitetom, nagrada neće biti dodijeljena. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od 1.000,00 KM i publikacija Zavičajnog muzeja i Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Nagrađeni rad će biti objavljen u elektronskoj formi na web stranici Muzeja. Radovi se dostavljaju na e-mail adresu muzej.travnik@bih.net.ba i u printanoj formi na poštansku adresu: Zavičajni muzej Travnik, Mehmed-paše Kukavice 1, 72270 Travnik.

Na radu u printanoj i elektronskoj formi treba stajati šifra, a rad se ne potpisuje. U zatvorenoj koverti obavezno dostaviti lične podatke, šifru naznačenu u radu, kontakt telefon i poštansku adresu. Uz dostavljene radove u elektronskoj i printanoj formi obavezno naznačiti: Za nagradni konkurs „In memoriam Esma Imširpašić“.

Rok za dostavljanje radova je 15. septembar 2020. godine.

(K.S./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related