EU će danas odobriti AstraZeneca vakcinu, uvodi se registar za izvoz vakcina

Date:

Očekuje se da će Evropska unija u petak dati zeleno svjetlo za vakcinu Covid-19 AstraZenece, a kompanija će biti pod velikim pritiskom kako bi ispravila očekivana kašnjenja u isporuci, piše dpa.

Očekuje se da će Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučiti lijek britansko-švedske kompanije za tržište.

Evropska komisija tada bi mu mogla dati formalno odobrenje u roku od nekoliko sati, što će biti treća vakcina na raspolaganju bloku, zajedno s  vakcinom njemačko-američke kompanije Pfizer-BioNTech i američke vakcine Moderna.

Smatra se da bi EMA u početku mogla preporučiti lijek samo mlađim osobama zbog relevantnih oskudnih podataka o njegovoj učinkovitosti u dobi starijoj od 65 godina. Njemački odbor za vakcine najavio je sličan potez u četvrtak.

Bez obzira na to ko bi mogao dobiti  vakcinu, EU se i dalje mora boriti sa znatno manjim prvim isporukama od obećanih.

AstraZeneca je najavila kašnjenja prošle sedmice na zaprepaštenje Evropske komisije i država članica Unije.

Niz pregovora o krizi do sada nisu uspjeli riješiti spor.

U međuvremenu, Komisija će u petak vjerojatno službeno preporučiti uspostavu EU-ovog “registra transparentnosti” za izvoz vakcina Covid-19 izvan bloka do kraja marta.

To bi također omogućilo blokade izvoza vakcina napravljenih u bloku za koje EU smatra da ima zakonsko pravo svojim sporazumima s farmaceutskim kompanija, navodi dpa pozivajući se na neimenovanog dužnosnika EU.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related